.

Imatge del taller sobre construcció de cúpules autoportants, que entre les activitats del Campus Extens de la URV. Foto: URV

 

Rutes teatralitzades, xerrades, tallers experimentals i una experiència gamificada omplen un programa de propostes divulgatives per a públic de totes les edats que s’allargarà fins el 20 de novembre 

 

Aprendre com atrapar un delinqüent gràcies a l’enginyeria forense, resoldre un crim aplicant el mètode científic, conèixer quins aliments ajuden a mantenir una bona salut intestinal, esbrinar com accelerar un cotxe de competició o descobrir qui va ser Antoni de Martí i Franquès. Aquestes són algunes de les propostes previstes en el marc de la Setmana de la Ciència 2022, una de les cites anuals de divulgació científica més importants d’Europa que aquest any s’allargarà des de demà fins el 20 de novembre. Durant gairebé dues setmanes, diverses entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats per impulsar la ciència, fomentar-ne l’interès i apropar el coneixement a la ciutadania. La Universitat coordina les activitats a la demarcació, que ja van començar aquest passat dimarts de forma prèvia amb les rutes científiques per donar a conèixer la figura d’Antoni de Martí i Franquès.

Durant l’activitat es recorren diversos espais i edificis de la Part Alta de Tarragona per donar a conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès. Foto: URV

En total s’han programat vuit rutes teatralitzades destinades a estudiants de centres de secundària de tot el territori, i també hi ha prevista una ruta oberta al públic general aquest dissabte 12 de novembre al matí per a la qual cal inscripció prèvia a comciencia@urv.cat.  Durant l’activitat es recorren diversos espais i edificis de la Part Alta de Tarragona per donar a conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès i quines van ser les seves aportacions al camp de la ciència, algunes de les quals encara són vigents a dia d’avui.

Activitats arreu del territori

El Campus Extens de la Universitat fa possible que les activitats de la Setmana de la Ciència arribin també a altres punts del territori a través de les diferents seus, ubicades al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aprendre a identificar els microplàstics, conèixer la funció de les llegendes, identificar les reaccions químiques que es poden trobar a una cuina o descobrir els insectes com a font de proteïna sostenible són algunes de les propostes de xerrades i tallers que es faran arreu de la demarcació.

També s’ha previst una nova edició del programa Fem Recerca!, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la Universitat per participar en diversos tallers científics i conèixer com és la recerca que s’hi fa. L’objectiu d’aquesta proposta és que les persones que hi participen prenguin consciència de la importància de la investigació científica i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.

Repte Experimenta

Les propostes de la Setmana de la Ciència també inclouen dues activitats impulsades pel projecte Repte Experimenta de la URV. El divendres 18 de novembre a les 18.15 es podrà seguir de forma presencial –amb inscripció prèvia i també en streaming– l’activitat Fem ciència… experimenta. En aquesta proposta educativa els i les joves de 6 a 12 anys aprendran a construir una font amb una ampolla de plàstic, faran ballar llenties, inflaran un globus sense bufar o construiran una làmpada de lava. A través d’aquests quatre reptes i aplicant el mètode científic descobriran què és la densitat i com funciona una reacció àcid-base. A més, experimentaran amb la pressió i la immiscibilitat dels líquids.

El Repte Experimenta ofereix diferents desafiaments que cal resoldre aplicant el mètode científic. Foto: URV

En el marc del projecte Repte Experimenta també s’ha organitzat el #CrimExperimenta, una activitat adreçada a família i escoles que proposa els alumnes de 1r a 3r d’ESO investigar el Cas del laboratori flotant. Dues investigadores inconscients i la desaparició dels resultats clau de la recerca per un judici mediambiental són el punt de partida per a què els i les joves comencin la seva indagació. La proposta compta amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia, i té per objectiu estimular l’interès de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) a partir d’un fil conductor gamificat que anima els participants a resoldre un crim fictici tot aplicant el mètode científic. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament per aconseguir els recursos necessaris.

Un any més es faran al campus Sescelades de la URV els tallers experimentals per a grups concertats d’estudiants de 9 a 18 anys, amb la col·laboració de l’AEQT. S’ha programat un monogràfic sobre “El reciclatge de polímers: com tanquem els cercles?”, amb activitats diferenciades per primària i secundària, amb l’objectiu de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública sobre els polímers i el seu reciclatge.

La Setmana de la Ciència a Tarragona compta també amb les activitats que organitzen instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que completen una programació conjunta en la que s’hi poden trobar activitats variades i adreçades a tot tipus de públic. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i arriba enguany a la 27a edició.

Podeu veure aquí totes les activitats.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */