.

En la 6a Plantada Popular de Repsol a la vora del Francolí s'ha instal·lat una passera sobre el riu que ha unit Centre i Ponent. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu d’una edició anterior de la plantada. Els organitzadors esperen superar les 700 persones d’assistència de l’any passat.

Amb la voluntat de superar les 700 persones que hi van participar l’any passat, la Fundació Repsol i l’Associació Aurora organitzen per al pròxim dissabte 17 de març (11.00 hores) la setena edició de la Plantada Popular, una iniciativa que lliga medi ambient i implicació social en la qual col·laboren també l’Ajuntament i la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona. El pinyol d’aquest projecte ja consolidat gira al voltant d’una entitat sense ànim de lucre “que treballa amb persones amb problemes de salut mental”. Jaume Santos explicava com l’associació que dirigeix va ser creada “per familiars d’aquestes persones” i està enfocada “a donar ocupació al col·lectiu a través del centre especial de treball que tenim a la seu de Sant Salvador. Estem molt enfocats en feines de jardineria i forestals, i estem especialitzats en recuperació d’espais naturals”.

Amb 18 persones amb discapacitat mental actualment al seu equip de treball, la plantada suposa “un acte més dins de les tasques que estem duent a terme encaminades a la recuperació del riu Francolí. És la representació de la feina que anem fent durant l’any i que, en aquest cas, permet la implicació de la ciutadania”. Aquesta feina continuada “també és important per al nostre col·lectiu perquè ens permet tenir una ocupació estable. Fem uns treballs previs abans de la plantada i després fem un manteniment per garantir que les plantacions tinguin supervivència”.

Les sis primeres edicions de la plantada s’han dut a terme en un tram total de 1.762 metres de longitud aproximadament al marge esquerre, i en un tram de 280 metres al marge dret, abastant una superfície total de més de 7 hectàrees. En total s’han plantat 4.800 plantes, entre arbres i arbusts de 17 espècies diferents. Del total plantat, es calcula que més del 80% de les plantes han sobreviscut. Enguany “plantarem sis espècies diferents pròpies de la zona, en total 1.400 plantes, per recuperar el bosc de ribera del marge dret del riu”, comentava Santos. Com a novetat -avançava- a més de la plantada farem simultàniament tasques de manteniment -neteja les herbes del voltant de les plantes i regadiu- de la plantada realitzada l’any anterior. Amb aquesta finalitat repartirem a la gent en diferents zones. Tothom podrà fer les dues tasques”.

Un moment de la roda de premsa de presentaci´ode la setena edició dela plantada, aquest matí a la seu de l’Associació Aurora a Sant Salvador.

Per la seva banda, el responsable de la Fundació Repsol, Josep Bertran, explicava que havien començat a apostar per aquest projecte “pel seu caràcter mediambiental. En el cas de Tarragona, perquè duem a terme actuacions similars a altres indrets, la intenció era apropar el riu a la ciutat. Però de mica en mica hem anat veient -reconeixia- que la importància d’aquesta activitat no és tant el fet que hi hagi una activitat lúdica i ambiental al riu sinó de posar en valor la feina que fa l’associació no només el dia de la plantada sinó durant tot l’any”.

En aquest sentit, Bertran destaca l’efecte combinat de “fer veure a la ciutadania l’existència d’un espai molt maco que cal cuidar i, a més, donar a conèixer l’existència d’una entitat que treballa amb persones amb problemes de salut mental i que aquest tipus de feines a l’aire lliure són una bona teràpia per a ells. Enguany estem posant més l’èmfasi en el vessant social d’aquesta activitat. És un cop de mà que no és només simbòlic, perquè al darrere de la despesa que fem el dia de la plantada hi ha també la inversió que fem durant tot l’any perquè Aurora pugui treballar en la recuperació i manteniment del riu”, comentava.

Tots els interessats en participar poden inscriure’s al web www.reforestatgn.org, trucar al telèfon 977 520 205 o enviar les seves dades (nom i cognom, telèfon i correu electrònic) a administració@associacioaurora.org.