.

La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, durant la seva intervenció al pled’aprovació dels pressupostos per l’any vinent. Foto: Ajuntament

La sentència del Tribunal Constitucional anul·lant la part més significativa de l’impost de la plusvàlua està provocant un efecte dòmino sobre les hisendes municipals. I a més a tots els nivells, des dels pobles més petits fins a la capital del país, Barcelona, on la repercussió de reducció d’ingressos ja pressupostats s’aproxima a 182 milions d’euros per a l’any vinent (la sentència no s’aplica amb efectes retroactius). Pel que fa al territori, des de Tarragona ja es va avançar ahir que la resolució judicial suposarà una reducció dels ingressos previstos als comptes per al 2022 de fins a 8 milions d’euros. I pel que fa a Reus, aquest dimecres fonts municipals han avançat a Tots21 l’afectació a les arques del consistori. La xifra s’aproxima als 3,8 milions d’euros que es deixaran de recaptar, quan avui dia i només per aquest concepte l’ajuntament de la capital del Baix camp havia recaptat 4,1 milions d’euros.

La sentència, arribada justament en el moment en què la immensa majoria d’ajuntaments de l’Estat estan aprovant els pressupostos, suposa també efecte col·laterals des del punt de vista polític. A Tarragona, l’anunci ha estat un motiu més aprofitat per l’equip de govern per intentar convèncer l’oposició, tancada en banda davant l’augment de la brossa i de l’IBI que suposa, que donin suport a la seva proposta de pressupostos per l’any vinent en el plenari anunciat pel pròxim dia 2 de novembre. El cas de Reus, en canvi, és radicalment diferent, perquè els comptes ja estan aprovats i incorporen una previsió d’ingressos que ara mateix han saltat pels aires. D’aquí la mobilització del món local per arrencar del govern central mecanismes compensatoris que garanteix un finançament extraordinari, i més tenint en compte que les hisendes locals estan infradotades a partir del moment que han de fer front a competències que no són seves.

J.S.