.

Laura Castel, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

El govern de l’Estat preveu tenir electrificats tots els ports espanyols el 2030 per tal que els vaixells amarrats puguin funcionar sense emetre contaminants i d’aquesta manera es garanteixi la sostenibilitat ambiental de les instal·lacions. Així ho ha assegurat avui al Senat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, com a resposta a una pregunta que li havia formulat la senadora tarragonina Laura Castel Fort, que ha advertit que així es resol un part del problema, però “la contaminació durant les maniobres d’entrada i sortida segueixen generant una emissió intolerable per a la salut de la població”.

Durant la seva intervenció, Laura Castel ha destacat que el Port de Tarragona va presentar el passat dijous un Pla de Sostenibilitat “molt interessant” on es compromet a reduir un 96% la petjada de carboni en les seves instal·lacions. Malgrat això, “és en el tema del transport marítim on cal intensificar els esforços, ja que emet 940 milions de tones de CO2, anualment, i el 2,5% dels gasos d’efecte hivernacle”.

Castel ha explicat que Barcelona lidera un rànquing dels 50 ports amb major nivell de contaminació a Europa i que la costa espanyola és la més exposada a la pol·lució dels vaixells, amb 14.500 tones d’òxid de sofre emeses. “Això significa 50 vegades més que 23 milions de vehicles”, ha dit. “Una solució parcial és l’electrificació dels ports, perquè els grans creuers es connectin a la xarxa i redueixin al mínim les emissions”.

En l’horitzó més proper, el govern espanyol té un projecte pilot que vol fer arribar a les instal·lacions del port de Barcelona més de 60 megawats de potència, segons Ábalos. També ha respost que Ports de l’Estat té planificat un paquet de 10 instal·lacions de subministrament elèctric per amarratge del 2021 al 2025, amb una inversió de 25 milions d’euros.

/* JS para menú plegable móvil Divi */