.

L’exposició ‘#40misteris, coneix l’ànima del Misteri’ s’inaugura aquest divendres i farà un repàs pels diferents elements que componen aquesta representació.

L’exposició ‘#40misteris, coneix l’ànima del Misteri’ s’inaugura aquest divendres i farà un repàs pels diferents elements que componen aquesta representació.

L’exposició “#40misteris, coneix l’ànima del Misteri” s’inaugura aquest divendres 31 de maig i es podrà veure tots els caps de setmana fins al 16 de juny al Castell del Paborde de la Selva del Camp. Aquest itinerari per les quaranta representacions del Misteri de la Selva portarà als visitants a descobrir tots els elements que han compost aquesta obra durant les seves quatre dècades de representacions. El Misteri de la Selva és una de les representacions històriques del país i s’ha convertit en l’obra assumpcionista en llengua romànica més antiga d’Europa.

L’exposició presentarà també alguns dels elements que s’han renovat de cara a aquest any on el Misteri de la Selva està de celebració. Una d’aquestes peces serà la nova corona que s’estrenarà a les representacions del 14 i 15 d’agost a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp.

La nova corona ha estat realitzada per Florenci Andreazini, mestre picapedrer de la Selva del Camp. Darrerament el mateix Andreazini s’ha encarregat de fer la restauració dels nanos de la Selva, entre d’altres obres importants. La corona està tallada amb xapa de zenc polit i repujat, composta per una base circular de cinc centímetres amb dos bordons paral·lels repujats. Per sobre s’alcen cinc puntes ornamentades amb motius vegetals i connectades per uns arcs invertits.

Aquesta serà la tercera corona que tindrà el Misteri de la Selva durant les seves quaranta representacions. La primera la va fer el Sr. Massana, l’any 1972, per una obra de teatre, realitzada pel grup de teatre del poble (posteriorment Grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària), en la qual hi sortien dues reines, i després es reaprofità pel Misteri els primers anys de les representacions. Posteriorment, l’operari Antonio López, dels mateixos Tallers Massana n’elaborà una altra, a imitació de la primera, a la qual la Sra. Remei Vallès hi incrustà unes pedres per millorar l’acabat. Aquesta corona és la que hi ha actualment.

A més a més d’aquesta nova corona el públic podrà veure l’estrena del documental dels 40 Misteris que ha realitzat Canal Camp i els vestuaris o altres emblemes del Misteri de la Selva. L’exposició és una activitat inclosa en el DASC (Dia de l’Associacionisme Cultural) de la Generalitat de Catalunya.

CICLE DE CONFERÈNCIES

L’exposició vindrà acompanyada d’un cicle de conferències, realitzades al mateix Castell del Paborde de La Selva del Camp, on es parlarà dels diversos aspectes que envolten la representació. El mateix dia de la inauguració es podrà assistir a la conferència «El Misteri de la Selva. Simbologia i significat» a càrrec de la Sra. Núria Cavallé, filòloga.

Una explicació breu i planera de la simbologia que hi ha darrera l’escenificació del Misteri, amb l’objectiu de menar el públic cap una comprensió més profunda i completa d’aquesta peça assumpcionista atenent a la significació primigènia i a l’actual.

El divendres 7 de juny a les 19h serà el torn de la conferència «Lectura teològica del Misteri de la Selva. Estudi dels personatges» a càrrec del Sr. Armand Puig i Tàrrech, doctor en Ciències Bíbliques i rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. La conferència consistirà en repassar els principals personatges del Misteri i veure quina és la seva projecció i característica des del punt de vista teològic, quina relació tenen entre ells i com entre tots construeixen una realitat que tan és terrenal com celestial.

El cicle es tancarà el divendres, 14 de juny a les 19h amb la conferència «El Misteri de la Selva: entre el teatre i la litúrgia, entre la cultura i la fe» a càrrec del Sr. Daniel Pinyol Alabart, doctor en Història per la URV, professor titular de ciències i tècniques historiogràfiques a la Universitat de Barcelona i especialista en documentació i manuscrits medievals. La conferència parlarà de l’evolució del Misteri al llarg de la història, des dels primers manuscrits que parlen de l’assumpció de la Mare de Déu cap a les tradicions medievals de la Dormició per acabar amb el Misteri de La Selva.