.

Pla general del director del CatSalut, Adrià Comella; del cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Alfredo Barbají; entre altres representants de l’ICS. Foto: ACN

La segona sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona es posarà en funcionament el pròxim dimarts, 18 de desembre. La nova instal·lació permetrà atendre 400 pacients més d’hemodinàmica -dels 1.800 que s’atenen anualment-, i també facilitarà que es tractin el doble de casos d’electrofisiologia cardíaca -actualment s’atenen 110 a l’any-, segons ha informat l’Institut Català de la Salut (ICS).

En la visita del director del CatSalut, Adrià Comella, ha afirmat que el nou espai “representa un canvi per al territori” perquè permetrà que, en el cas de la hemodinàmica i l’electrofisiologia, “tota la demanda de la regió sanitària Camp de Tarragona, així com de les Terres de l’Ebre, es pugui resoldre des d’aquest hospital”. En aquest sentit ha reiterat que “Tarragona ha de tenir una alta capacitat resolutiva de tota la patologia complexa”. Per la seva banda, el cap de servei de cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, el Dr. Alfredo Bardagí, ha afegit que dels 1.800 pacients que s’atenen actualment al Joan XXIII prop de 500 corresponen al Codi Infant, fet que suposa “el segon hospital de Catalunya en volum d’activitat entre la població del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre”. “Amb la nova sala podrem absorbir tota la demanda de patologia urgent i programable”, ha dit.

Pla obert de part de l’equip de cardiologia de l’Hospital Joan XXII de Tarragona mentre treballen en la primera sala d’hemodinàmica. Foto: ACN

L’espai compta amb l’última i més avançada generació del mercat i està configurada per a donar solució a procediments intervencionistes tant d’hemodinàmica com d’electrofisiologia. La construcció d’aquesta nova sala ha suposat també l’increment de la zona de transferència de pacients de 4 a 6 punts monitoritzats, fet que suposa una millora del drenatge de pacients, ja que dos terços provenen d’altres centres sanitaris i no queden ingressats al propi hospital.

Pla general de la nova sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona que es posarà en marxa a principis de la setmana vinent. Foto: ACN

Així mateix, la nova dotació de la sala amb l’equip d’última generació permetrà la realització de casos de cardiopatia estructural de major complexitat i amb la màxima seguretat, gràcies als innovadors sistemes de fusió de la imatge d’ecocardiologia i TAC. Aquests permeten una millora substancial de la qualitat de la imatge que aporta el seu detector d’última generació i una pantalla de grau mèdic de gran format, configurable segons el procediment. En aquesta línia, l’equip incorpora un sistema de reducció de dosi de raigs X que permet realitzar imatges de gran qualitat amb una exposició ultrabaixa de radiacions ionitzats als pacients.

Gestió integral i treball més eficient

Amb aquesta segona sala que disposa d’eines informàtiques avançades s’aconseguirà una gestió integral i una millora del flux de treball i eficiència del temps, ja que es podrà treballar simultàniament en casos diferents entre la sala d’exploració i la sala de control, sense interrupció entre si.

L’actuació, a més de la innovació en l’equipament tecnològic, suposarà una millora de les infraestructures, amb la dotació d’una nova sala cardiologia intervencionista de 45,9 m2 integrada amb la sala de control i dotada amb l’equipament i els requeriments d’una àrea quirúrgica: climatització amb control de pressió i filtració absoluta, gasos medicinals amb torres suspeses al sostre d’hemodinàmica i electrofiosologia i una làmpada quirúrgica.

La millora de les infraestructures s’ha desenvolupat en dues fases. Una primera on s’ha adequat i s’ha dotat la segona sala d’hemodinàmica cardíaca i electrofisiologia, i una segona on s’ha millorat el conjunt del servei, facilitant els circuits dels usuaris i professionals, amb la dotació d’un nou punt d’atenció a l’usuari i secretaria, nous vestidors, magatzem i sales de treballs dels professionals sanitaris.

L’abast del conjunt de l’actuació ha suposat reordenar i millorar uns 464 m2. El cost total de la intervenció ha estat de 2,4 milions d’euros.

ACN/Redacció