.

L’acte ha estat presentat per la tarragonina Danae Boronat. Foto: BASF

Els II premis BASF a la millor pràctica d’Economia Circular a Espanya, han estat lliurats en un acte virtual que ha comptat amb la participació de Teresa Ribera, Vicepresidenta quarta del govern i Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Daniel Calleja Crespo, Director General del Servei Jurídic de la Comissió Europea; Ismael Aznar, Director General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Carles Navarro, Director General de BASF a Espanya; i Juan Alfaro, secretari general del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat. L’objectiu dels premis és reconèixer aquells projectes o recerques que, basats en l’economia circular, contribueixin o tinguin el potencial de contribuir de manera substancial al desenvolupament de la competitivitat empresarial del nostre país, amb especial atenció en aquells projectes que incloguin la perspectiva de la sostenibilitat ambiental i social en el desenvolupament i objecte d’aquests.

Danae Boronat, periodista i presentadora, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda i conduir l’acte, donant pas a Juan Alfaro, secretari general del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat per a la inauguració del lliurament de premis, on ha destacat que “la primera clau per a aconseguir una economia circular en les empreses és el lideratge per part de l’alta direcció. La col·laboració amb la cadena de valor de les companyies també apareix com a clau per a circularitzar els models de negoci. Finalment, la simbiosi entre el públic i el privat és fonamental perquè aquesta circularitat es traslladi a l’economia real”.

Durant la cerimònia de lliurament, Carles Navarro, Director General de BASF a Espanya, ha recordat que per a fer un món més sostenible, circularitzar els recursos és imprescindible i ha recalcat que “BASF està fermament compromesa amb l’economia circular i la sostenibilitat. Les innovacions que conjuguin aquests elements i fomentin nous models, productes i serveis de negoci que siguin beneficiosos per a la societat i el medi ambient, ens tindran d’aliat. Ara més que mai, i especialment en els temps de pandèmia que vivim, és important crear química per a un futur sostenible”.

Premiats

Un jurat de prestigiosos experts format per Isabela Alcázar, Global head of sustainability en IE University; Ismael Aznar, Director General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Ana Gascón, Directora de Responsabilitat Corporativa Coca-Cola Ibèria representant als guanyadors de la primera edició; Marcos González, President de Corresponsables i mig col·laborador dels premis; Cristina Rivero, Directora d’Indústria, Energia, Medi Ambient i Clima de CEOE; Xavier Ribera, Director de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de BASF Espanyola; i Juan Alfaro, Secretari General del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, ha estat l’encarregat de valorar les més de 150 candidatures d’aquesta primera edició.

II Edición Premios BASF Sostenibilidad y Economía Circular

Una segona vida per als objectes a la ciutat de Madrid

En la categoria de Millor Iniciativa Pública, el Delegat de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de el Ajuntament de Madrid Francisco de Borja Carabante Muntada ha recollit el premi pel projecte Remeu: Una segona vida per als objectes a la ciutat de Madrid que impulsat per la Direcció General de Serveis de Neteja i Residus – Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat pretén fomentar l’economia circular mitjançant la reutilització a través de l’intercanvi d’objectes entre particulars. Gràcies a aquesta segona vida s’evita la generació de residus procedents d’objectes que poden continuar sent usats per altres persones.

La plataforma web Remeu (www.remad.es) permet als usuaris reservar objectes a través d’un catàleg, i publicar els productes que ofereixen, tot això de forma totalment gratuïta. D’aquesta manera, una vegada donats d’alta, els usuaris lliuren els objectes que ja no utilitzen en qualsevol dels 16 punts nets fixos de la ciutat i obtenen punts que els permeten accedir a altres objectes del seu interès, dipositats al seu torn en els Punts Nets. Hi ha tres categories d’objectes: Llar, Nens i Bebès, i Oci i Esport, i fins al moment actual, s’han publicat més de 11.000 objectes en la plataforma.

Reutilització de bateries

A continuació, Endesa, representada pel seu responsable de Generació, Rafael Gonzalez Sanchez ha rebut el premi en la categoria de Millor Pràctica Circular per a Grans Empreses pel projecte “Melilla Second Life” iniciativa singular a nivell europeu, sent la primera experiència a gran escala de reutilització de bateries de vehicle elèctric a Espanya i es desenvolupa en la central de generació tèrmica que Endesa opera a Melilla.

La ideeu és simple: una vegada que les bateries de vehicles elèctrics finalitzen el seu ús, són utilitzades per a l’assemblatge d’una gran bateria capaç d’emmagatzemar energia (1,7MWh). Melilla és un sistema elèctric aïllat energèticament, de manera que, si es produeix alguna fallada de subministrament en la central, el sistema d’emmagatzematge, integrat en la central tèrmica, podria garantir el subministrament energètic de la ciutat autònoma, que compta amb 86.120 habitants, durant 15 minuts. Més informació: https://bit.ly/3luqx93

Més enllà del reciclatge mecànic

En la categoria de Pimes el Reciclatge químic de residus sòlids urbans per a l’obtenció de productes químics de base de NEOLIQUID ADVANCED BIOFUELS AND BIOCHEMICALS ha estat la bona pràctica premiada. El seu gerent Sergio Sedano ha intervingut en l’acte explicant perquè un elevat percentatge de Residus Sòlids Urbans (RSU), composts per una mescla heterogènia de residus plàstics (70-90%) i biomásicos (10-30%), incloent paper cartó, envasos mixtos, restes d’aliments, fustes, tèxtils i cautxús, entre altres, és actualment dipositat en abocador.

Amb la finalitat d’avançar cap a l’Economia Circular, NEOLIQUID ADVANCED BIOFUELS AND BIOCHEMICALS ha desenvolupat i validat tecnologia destinada al reciclatge químic d’aquests fluxos residuals, basada en el procés termoquímic de piròlisi, evitant la deposició en abocador d’aquests, i obtenint productes circulars i sostenibles (fracció líquida, sòlida i gasosa) d’elevat valor afegit.

Takeaway retornable

La plataforma digital Bumergang Takeaway que ofereix un sistema d’envasos reutilitzables i retornables gratuït per a comandes de menjar takeaway, a través d’una aplicació mòbil. És un projecte fundat per Oriol Segarra i que neix amb la missió d’acabar amb els envasos d’un sol ús que genera el takeaway, uns dels principals causants de la contaminació dels ecosistemes terrestres i marins. Bumerang és a més un banderer de l’economia de la reutilització, el model més sostenible que existeix avui dia per a tenir una economia més sostenible. Oriol Segarra Pol el seu CEO i Fundador ha intervingut en l’acte.

Formació en Economia Circular com a eix fonamental

En aquesta edició, es van premiar dues noves categories, la Millor pràctica Circular en el Món Acadèmic en la qual es va premiar a Francisco Lozano Winterhalder de Esade Business and Law School i finalment la Millor pràctica Circular a la Divulgació a Ecogestiona. Francisco Lozano Winterhalder, professor de medi ambient i sostenibilitat en ESADE Business and Law School, va ser l’encarregat de recollir el premi Millor pràctica Circular en el Món Acadèmic pel projecte que implementa una sèrie d’itineraris formatius en els quals l’Economia Circular és l’eix fonamental. S’inicien durant el grau de ADE, amb la matèria Sustainability, Business and Values, en el qual es treballa el concepte mitjançant un workshop; es continua amb els Treballs Fi de Grau i es produeix una major especialització amb els màster, a través d’una Tesi (recerca) o dels In-Company Project, centrats en una empresa, ONG o institució (Consultoria). Els millors projectes s’inclouen en el Global System for Sustainable Develoment del MIT.

Donant veu a l’Economia Circular

D’altra banda, Javier Martínez Molina, Director del programa de ràdio Ecogestiona, va ser l’encarregat de recollir el premi de Millor pràctica Circular a la Divulgació a Ecogestiona: Programa de ràdio d’economia circular i ODS, un espai on volen donar veu a totes les empreses, emprenedors i institucions que integren la sostenibilitat en els seus models de negoci. Un programa on donar a conèixer i conscienciar a l’audiència sobre la importància que té implementar criteris ambientals en les seves decisions empresarials.

L’economia circular és un dels grans reptes per a BASF, que situa un dels seus focus prioritaris en la innovació per a fer front als reptes de l’energia intel·ligent, l’alimentació, la mobilitat i la vida urbana. La companyia és pionera en la fabricació de productes basats en residus plàstics sotmesos a reciclatge químic i s’ha convertit en pioner mundial en el sector. El seu projecte ChemCycling permet utilitzar els residus plàstics com un recurs, creant valor per al medi ambient, la societat i l’economia. BASF està col·laborant estretament amb els seus socis i clients, que abasten des d’empreses de gestió de residus fins a proveïdors tecnològics i productors d’envasos, per a crear una cadena de valor circular. A més, BASF participa en la iniciativa New Plastics Economy de la Fundació Ellen McArthur, que compta amb la col·laboració d’empreses i professionals del sector químic per a repensar i redissenyar el futur del sector dels plàstics.

Redacció