.

Obres de construcció del Centre de Dia i Casal. Foto: Tarragona21

El municipi de La Secuita tindrà els propers mesos un Centre de Dia i Casal de la Gent Gran innovador per quant compartirà edifici i a la vegada servirà per donar servei als quatre nuclis del municipi, La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles. L’equipament, molt avançat, podria estar enllestit el proper mes de desembre, i es troba al carrer Josep Maria Gassó, en un espai d’equipaments municipals on destaquen la piscina, les pistes poliesportives, les de padel i els vestidors.

Es tracta d’una notabe actuació que té un pressupost de 900.000 euros, dels quals l’Ajuntament en financia 500.000 i la Diputació de Tarragona, els 400.000 euros restants. El pressupost és de dues anualitats, 2017 i 2018. L’adjudicació es va fer en dues fases ja que la primera adjudicatària va acollir-se a una concurs de creditors.

L’alcalde, Eudald Roca, ha explicat a Tarragona21 la innovació que suposa compartir en un mateix edifici un Centre de Dia i un Casal de la Gent Gran, de manera que s’ha volgut ‘no discriminar aquelles persones que necessiten els serveis del Centre de Dia, però també van a fer una partida o a xerrar amb els seus amics al Casal d’Avis’. Només una porta separarà els dos equipaments, de manera que es crearà una sensació de continuïtat que reduirà la sensació d’aïllament dels usuaris dels Centres de Dia habituals. ‘Les persones que estan soles s’abandonen. Necessiten companyia i fer activitats’. El Centre de Dia farà atenció personalitzada. Per usar el Casal només caldrà estar empadronat al poble -que, recordem, té quatre nuclis- i tenir més de 65 anys.

L’alcalde, Eudald Roca, a l’entrada del futur recinte. Foto: Tarragona21

Aquest model innovador va requerir de pedagogia per part de l’Ajuntament, pedagogia adreçada a la Generalitat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ‘ens deia que l’habitual és que una cosa sigui un Centre de Dia i una altra, el local per als avis. Per què han d’estar diferenciats, els preguntàvem, si els avis van junts?’

L’edifici és un recinte molt exterior, lluminós i amb una àmplia balconada orientada al sud. Es troba ubicat en una illa molt potent d’equipaments municipals. ‘Fa deu anys vam fer la piscina i els vestidors; fa sis, les instal.lacions esportives, les de padel, de futbol sala i bàsquet i ara, els equipaments per a la gent gran. A l’estiu, el lloc funciona molt bé i és molt usat per les famílies’.

Els quatre nuclis de població de La Secuita funcionen d’una forma autogestionària també inusual: les entitats de cada nucli decideixen quines són les seves necessitats. ‘Les entitats participen directament de les polítiques d’inversió municipal. Intentem dotar a cada nucli d’uns mínims d’autosuficiència. Els quatre nuclis tenen quatre casals que són autogestionats i el pressupost municipal es redacta en funció de les aportacions dels veïns. Tots els veïns saben què s’hi farà al seu nucli i quan es farà’, recorda l’alcalde.

La gestió dels nous equipaments serà municipal, menys l’apartat sanitari que és tasca de la Generalitat: ‘Volem gestionar-ho nosaltres i gestionar-ho bé’, recalca l’alcalde. L’Ajuntament també s’ocupa de la gestió directa de l’escola bressol municipal. El consistori ha creat una estructura amb tres braços, i en un d’ells, anomenat Serveis a la Ciutadania, hi figuren la llar d’infants, el menjador, el Centre de Dia i Serveis Socials; en l’altra braç, Serveis al Territori, i en el tercer, els Serveis administratius. El consistori té molt clar que ‘és tan important la feina de la dona de la neteja com la de la secretària de l’Ajuntament’.

Jaume Garcia