.

Roser Olivé, acompanyada per l’alcalde, Pau Ricomà, poc abans de cridar el tradicional ‘Visca Santa Tecla’.

la Pirotècnia Estalella ha iniciat la primera Tronada, i finalment, amb el Toc de Crida interpretat per la Cobla de Ministrers, s’ha donat inici formalment a la festa.

La Crida, acollida per segon any consecutiu al Passeig Arqueològic de la Muralla, ha donat aquest dimecres el tret de sortida d’una Festa Major de Santa Tecla destinada a ser la de la “represa”, segons l’ha definit l’alcalde, Pau Ricomà. Malgrat que encara estan vigents mesures de prevenció contra la Covid-19, enguany es recuperen balls parlats, seguici i castells. “Les festes comencen a assemblar-se al que ens agradaria” afegia el batlle. Per la seva banda, la regidora de Cultura i Festes, la cupaire Inés Solé, destacava la figura de la Perpetuadora, Roser Olivé i Aymerich. Un nom lligat a la gralla, a la tradició i amb una dilatada trajectòria musical i pedagògica A més a més dirigeix l’Aula de Música tradicional i popular El Tecler, “on fa estimar a la nostra canalla i al jovent la música tradicional i popular. El d’avui -afirmava Solé- és un reconeixement que pretén posar en valor 25 anys contribuint a les festes de la nostra ciutat, esforç, dedicació i sobretot generositat”.

“Entre totes -afegia Solé- hem fet créixer la festa major de Santa Tecla. Ha transcendit el fet religiós i la festa ha pres els carrers i les places contribuint així a fer créixer la cultura popular i el Folklore col·lectiu com a símbol d’identitat”. Segons la regidora, “obrim deu dies d’actes i expressions culturals fetes des de baix. Una cultura de base, arrelada al territori i una resposta comunitària a la crisi que vivim. És un moment per compartir amb amigues, conegudes i familiars i, malgrat la situació, ens hem reinventat per ser útils en aquest horitzó d’emancipació individual i col·lectiva. La cultura no només és segura. És necessària”.

Primera tronada acompanyada de les campanes de la ciutat  

El toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal ha donat pas a l’acte protocol·lari de nomenament de la Perpetuadora i de les Tecleres i els Teclers d’Honor d’aquest 2021, amb motiu de la seva gran implicació amb la festa:

  • Divina Viso Campanyà, 25 anys a la festa ballant el Patatuf i picant bastons amb l’Esbart Santa Tecla.
  • Miquel Àngel Díaz Rodríguez, ballador del Retaule i bastoner de l’Esbart Santa Tecla.
  • Xènia Garcia Fernández, Xavier Cabanes Llort i Gianina Álvarez Recasens, 25 anys picant bastons amb l’Esbart Santa Tecla.
  • Mireia Pous Llorach i Maria Guirro Castellnou, 25 festes majors amb els balls del Patatuf, de Cercolets i de Turc i Cavallets, i també balladores del Retaule.
  • Xavier Richart Peris, 30 anys a la festa acompanyant com a dolçainer, els balls de Cercolets i Turcs i Cavallets.
  • Yolanda Rizo Lobato, Carlos Sanjuan Torres i Toni Massó Montejo, 25 anys bastint castells amb els Xiquets de Tarragona.
  • Òscar Farreró Pujol, Roger Guardiola Parera, Jacob Viudez Vaqué, Andreu Piñol Guiral, Rosalia Piñol Guiral, Montse Prats Pont, Natàlia Vidal Garcia, Sara Burillo Cortés, Bea de la Osa Masdeu, Michael Schillaci León, Anna Schillaci León, Jordina Estopà Masdeu i Núria del Río Pérez, 25 anys fent castells a la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
  • Alejandro González Ollé i Fernando Rodríguez Cruz, 25 anys de carretilles i sortidors amb el Drac de Sant Roc.
  • Lorda Marauri Gonzàlez, un quart de segle de trabucades i parlaments com a bandolera del Ball d’en Serrallonga.
  • Alexandre Dedes Rasillo, Marc Chornet Artells, José Miguel Quílez Fernández, Enrique Suárez Gascón, Josep Veciana Carbonell i Ricard Garcia Jardí, mulassers de dilatada trajectòria, 25 anys fent ballar la bèstia més entremaliada del nostre Seguici Popular.
  • Elisenda Gual Dols, Marta Altadill Sànchez i Maria Magdalena Torné Reverté, 25 anys amb els Nanos Nous de la ciutat.
  • Emi Recasens Collado, clarinetista de la Banda Unió Musical, 25 anys posant música a la festa.

Posteriorment, la Pirotècnia Estalella ha iniciat la primera Tronada, acompanyada de les campanes de la ciutat amb motiu del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla. I finalment, amb el Toc de Crida interpretat per la Cobla de Ministrers, s’ha donat inici formalment a la festa.

La Llum de Santa Tecla

Aquesta nit ja s’ha posat en marxa l’engranatge del programa de la festa major. Com a part destacada per novetat, cal esmentar la intervenció artística La llum de Santa Tecla, de l’artista Antoni Arola, que omple de llum els carrers de la Part Alta i el centre per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, tot connectant el passat amb les noves tecnologies.

Canvi del sistema de compra i gestió d’entrades 

D’altra banda, Solé ha avançat a Tarragona Ràdio que l’actual sistema de compra i gestió d’entrades per als grans esdeveniments de la ciutat es modificarà. “A ningú se li escapa que el sistema de venda d’entrades i retirada d’invitacions en línia que s’ha de resoldre i aquesta és l’operació que engegarem en els pròxims mesos”, afirmava. Solé aposta per aprofitar la finalització de la licitació de l’actual sistema per buscar “una plataforma solvent i àgil” que podria estar en funcionament el mes de juny de 2022.

Les declaracions arribaven després dels problemes informàtics patits aquest matí per fer-se amb les invitacions per als actes del Seguici i dels balls parlats de Santa Tecla, exhaurides en qüestió de poques hores. Des de les xarxes socials de l’Ajuntament s’ha demanat “disculpes. Les persones que hagin tingut algun problema específic en el procés de compra poden adreçar-se a les taquilles municipals”. De pas, es feia una apel·lació a que la gent que les ha aconseguit faci un ús responsable de les entrades i, en cas de no poder assistir, les comparteixi amb altres usuaris o bé les retorni a l’adreça taquilles.teatrestarragona@tarragona.cat”.

Redacció