.

El projecte urbanístic posa el rellotge a zero. Foto de portada: marxa veïnal contra el pla. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament ha donat el vist-i-plau al ‘reset’ al pla de la Budellera. A partir d’ara, queda suspesa la tramitació del pla parcial i caldrà recomençar i dialogar. Tot i això, dos formacions polítiques, ERC i la CUP, han demanat la retirada defintiva de qualsevol projecte a la Budellera.

L’oposició veïnal al projecte i la decisió de la Generalitat, via Comissió d’Urbanisme, han provocat la seva retirada, però obren un altre debat: el pla de la Budellera procedeix del pla general (POUM) vigent i aprovat fa una dècada. Vindran més plans a desenvolupar i si sorgeix més oposició veïnal, el POUM pot quedar qüestionat. Ho ha deixat ben clar el portaveu del PDECAT, Albert Abelló. La portaveu d’ICV, Arga Sentis, ha demanat que s’abordin els altres casos de planificació previstos pel POUM. La modificació de la Budellera s’ha aprovat per 20 vots a favor (UDC, ICV-EUiA, PDECAT, PP, C’s i PSC), i sis en contra (ERC i CUP).

Pancartes en contra de construir a la Budellera, al ple d’avui. Foto: Tarragona Ràdio

Ara s’obre un període de tres mesos per a l’aprovació inicial d’un nou pla, l’exposició pública del document i la presentació d’al·legacions.

“A la tercera va la vençuda”, ha dit gràficament Laia Estrada, portaveu de la CUP, quan per tercer cop s’ha retirat el pla gràcies que la Generalitat, que “ha recollit allò que hem denunciat”. Sense el dictamen de la Comissió d’Urbanisme s’hauria permès “construir tot de cop i construir un aparcament on es preveia un espai d’esbarjo. Els han obligat a canviar el pla, afortunadament”.

La CUP no vol que es modifiqui la Budellera modificant el POUM. “No és necessari i no respon a l’interès general sinó a l’interès dels amos dels terrenys. No s’han de construir habitatges perquè algú guanyi diners i es recapti més de l’IBI sinó perquè tenir habitatge és un dret”. L’opció de la CUP “és el reciclatge urbà” en comptes “de seguir trinxant el territori”.

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, al seu torn, ha recordat que només la CUP i ERC s’han oposat al pla, que és “anacrònic”. “Parteix de la lògica de creixement indefinit de les ciutats cap a fora, i amb la idea que l’habitatge mai baixarà de preu, idea que va provocar la crisi fa deu anys”. Ricomà ha continuat dient que “totes les projeccions demogràfiques indiquen un estancament de la població. I aquest projete suposaria posar una població més gran que Torredembarra dins Tarragona”.

Per l’equip de govern, Begoña Floria ha respost dient que li costa “veure la ciutat morta i paralitzada” com diu la CUP. I ha acusat la formació de “no voler generar noves hectàrees de titularitat pública o generar ocupació amb la construcció, i fer-ho sense especulació”. “No volem una ciutat morta. Volem que els joves no marxin a Reus a viure perquè aquí no troben pis. Hem de poder relligar aquesta ciutat”, ha argumentat. La modificació del pla “preservarà l’Anella Verda, serà respectuós i equilibrat en mobilitat, i incorporarà millores”, com equipaments avui inexistents a Llevant.

“S’obriran òrgans de debat”, ha afirmat. A Floria no li consta que els veïns vulguin l’anul·lació del projecte, com algunes pancartes ho indicaven avui al ple. “Seguirem explicant que no podem paralitzar la ciutat i no relligar la zona de l’Arrabassada i Llevant i protegir la platja Llarga”.

Arga Sentís, per ICV-EUiA, ha afirmat que “estem barrejant suspendre el pla i reformar el POUM”. Reactivar el Consell assessor d’Urbanisme ha estat la seva proposta per repensar el POUM per tal de no perdre de vista altres zones de la ciutat, com la del futur IKEA, al nord de Campclar.

No aturar la ciutat

El lider del PDECATC, Albert Abelló, ha dit que “és el primer cop que estic absolutament d’acord amb Begoña Floria. Aquesta ciutat no es pot aturar. Ara ho qüestionem tot, els plans que van aprovar el POUM. El ‘lio’ que es muntarà a la ciutat serà monumental”.

Rubén Viñuales ha recordat que Ciutadans ja va dir que no li agradava el projecte, amb informes parcials contraris i amb peticions de la Comissió d’Urbanisme de canvis substancials i ha demanat que es consulti amb els veïns. “Això s’atura a instàncies de la Generalitat, no de l’Ajuntament”, ha destacat. “No neguem la necessitat de creixement de la ciutat, sinó el fet que el projecte en sí té errades. Si fos casa nostra no ens agradaria que ens expliquessin com quedaria?”.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha respost l’oposició dient que el pla es va consensuar amb la Generalitat i amb aquest acord es va presentar el document a la Comissió d’Urbanisme. Ha denunciat especialment la possibilitat que es tornin a generar bombolles urbanístiques: “És obligació de tots contenir-ho. Jo no permetré que passi a aquesta ciutat el que va passar durant dues dècades, centrifugant població a altres poblacions. El 40 per cent de la gent de Vila-seca venia de Tarragona, i el 60% de Jardins Imperi dels Pallaresos, també. Això és la mort de la nostra ciutat. El pla s’ha de fer amb diàleg, però amb seny”.

Dialogar

D’altra banda, el govern municipal ha iniciat un procés de diàleg informatiu amb la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant i les Associacions de Veïns de la Savinosa i de Cala Romana. Queda pendent la resposta a l’oferta de reunió amb entitats ecologistes.

En les reunions mantingudes s’han iniciat les primeres línies de treball, que ells com a portaveus de la resta de veïns de la seva zona aporten a l’Ajuntament per tal de ser tingudes en consideració en el nou Pla.

Paral·lelament també es farà arribar una carta a tots els que han presentat al·legacions a l’anterior Pla per informar-los de la situació actual del projecte. Hi haurà un nou període d’informació pública i també d’al·legacions. La portaveu municipal, Begoña Floria, s’ha compromès a reactivar el Consell Assessor de Territori com a espai de debat i deliberació sobre el desenvolupament urbanístic de la ciutat.

J. Garcia