.

La Regidoria de Cultura presenta aquest divendres, 17 de desembre, a les 19.30 h, al Pati del Castell el llibre ‘El gravat de Torredembarra (1949-2004)’ de Josep-Lluís Albajar i Mercè Alonso, elaborat a partir del projecte guanyador de la X Beca de Recerca Històrica de Torredembarra Manuel Crehuet. La publicació es posa a la venda al preu de 30,40 € i es podrà adquirir a les oficines de Cultura, al Casal Municipal. L’edició compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

El nucli central d’aquesta publicació és el gravat, principalment xilogràfic (tallat en fusta), i s’hi recullen totes les obres localitzades que es van crear arrel de la relació extraordinària que es visqué a Torredembarra amb el món del gravat des de mitjans del segle XX, on s’hi van trobar tres artistes d’una gran qualitat: Antoni Gelabert Casas, Jaume Pla Pallejà  i Francesc d’Assís Casademont Pou ‘Le Vieux’. Amb una estètica realista, la seva pintura fou batejada com a neo-noucentista. Units per l’art i per moltes afinitats comunes. Al grup s’hi va afegir el torrenc Josep Gual Gallofré. Els quatre gravadors van esdevenir amics i van ser batejats com la colla de Torredembarra. L’ànima de la Colla era l’Antoni Gelabert que va ensenyar a gravar xilografies als seus amics i va engrescar uns quants joves a esdevenir gravadors amateurs, alumnes de les dues escoles que va crear: el Xilofòrum a Altafulla i la Torre de l’Encenall a Torredembarra.

Pel que fa als autors, Josep-Lluís Albajar és amant de les lletres, l’art i els bells oficis. Ha estat membre de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona, fundador i responsable de l’Aula de Promoció Cultural de la Fundació Universitària Martí l’Humà, i actualment és membre de l’Associació Catalana d’Exlibristes, entre d’altres. Mercè Alonso és llicenciada en Belles Arts, especialitat de Gravat. La seva especialitat professional és la creació i gestió de projectes de recerca per la conservació del patrimoni gràfic i ha publicat diversos articles i treballs sobre la conservació i la restauració de matrius gràfiques.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Francesc Fontbona, doctor en Història Moderna, que és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona des de 1987. També és membre del jurat del Premi Internacional de Gravat Xilogràfic ‘La Torre de l’Encenall’.

Cal recordar que aquests dies i fins al 20 de gener, la Sala Lluís d’Icart acull l’exposició ‘Una bona colla de gravadors. Mestres i aprenents de l’art del burí a Torredembarra (1949-2004)’.

Horaris de visita de l’exposició:

De dilluns a divendres, de 10 a 17 h i dijous, de 10 a 20 h. Accés pel Pati del Castell. Horari especial: Dissabtes 18 de desembre i 15 de gener, de 10.30 a 13.30 h. Divendres 14 de gener, de 17 a 20 h. Accés pel carrer del Camí de l’Era.

L’exposició l’organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de l’Arxiu Municipal.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */