.

‘Donades les circumstàncies excecionals, per evitar trancaments i mal rotllos tancarem’. Així ho ha anuncat la rectora de la URV entre llàgrimes després de consultes amb el seu equip i amb les altres universitats catalanes, mentre la pressió estudiantil era forta a les portes del Rectorat. La idea dels centres universitars era aplicar els serveis mínims sense tancar.

Centenars d’estudiants universitaris s’havien dirigit aquesta tarda a l’edifici del Rectorat de la URV per reclamar que la universitat tanqués demà, jornada de vaga general. Entre els que cridaven consignes d’alliberament hi havia la pròpia rectora, María José Figueras. ‘Si no tanca la Uni, obri el Rectorat’, cridaven els estudiants.

No obstant això, la rectora s’ha dirigit als concentrats afirmant que la URV no pot tancar. ‘Les universitats catalanes hem arribat a l’acord que no podem tancar institucionalmet’, afirmava mentre els manifestants, alguns amb la cara tapada, no la deixaven parlar i cridaven a omplir els carrers.

No hi haurà activitat universitària durant la jornada de vaga d’aquest divendres a Tarragona. Tot i que l’equip directiu de la URV s’havia proposat mantenir obert els diferents campus, excloent les activitats d’avaluació i no recuperables, Figueras ha constatat que aquest plantejament resultava no era suficient per als estudiants que protesten i, finalment, ha decidit fer marxa enrere perquè podia “provocar una tensió innecessària” que podria desembocar amb “enfrontaments entre persones i danys”. “Ja està la situació prou caldejada, no calia posar més llenyar al foc”, ha conclòs.

La decisió s’ha pres poc més d’una hora després que centenars de persones, principalment estudiants, es dirigissin al rectorat de la URV amb l’objectiu d’ocupar-lo si el seu equip directiu no suspenia les activitats durant la vaga general. Tot i que en un primer moment han tingut lloc algunes empentes i cops contra la porta, la tensió no ha acabat escalant. Els portaveus dels manifestants han exigit constantment als responsables universitaris que obeïssin “la voluntat del poble”. Els han recordat la situació dels líders polítics i socials condemnats a presó pel Tribunal Suprem, mentre la resta de concentrats cridaven també consignes i contra dels elevats preus de les matrícules i les taxes.

Tot i la vehemència mostrada inicialment, els representants dels manifestants han acabat seient al terra amb representants de l’equip directiu de la URV les portes del rectorat per dialogar de forma relativament calmada. La rectora, que s’havia absentat durant aquests parlaments, ha tornat fora per comunicar, visiblement emocionada per la tensió del moment, la decisió de tancar les portes de la universitat durant la vaga d’aquests divendres, anunci que ha estat llargament celebrat pels manifestants.

“Aquesta gent està al carrer de forma contínua. Si els pressionem perquè demà entrin amb més potència en un campus el que fem és propiciar una mica més d’agressivitat de la que ja circula i ja en tenim prou en l’àmbit social. Ens ha semblat més responsable prendre aquesta mesura acollint-nos a la premissa per evitar danys a les persones i la institució”, ha argumentat posteriorment Figueras, que ha intercanviat correus electrònics durant la tarda amb la resta de rectors catalans. El criteri general, ha explicat, era evitar el tancament i només fer-ho si, en cada cas particular, la situació ho recomanava. També ha apuntat que, a diferència d’altres universitat, la URV no tenia temps d’alterar el calendari lectiu per decretar aquest divendres com a dia no lectiu.

“Això tindrà crítiques, perquè no serà del gust de tothom”, ha reconegut, però s’ha escudat en el fet que les formes dels estudiants no han estat les correctes. “En aquest moment no es pot dialogar, estan molt excitats, no escolten van a la seva i és com una espècie de marabunta que la deixes córrer i es poden generar enfrontaments quan no fa falta”, ha tancat.

“Que se’n vagin”

La concentració al rectorat de la URV ha estat precedida per una altra a les sis de la tarda que ha tingut lloc a la plaça de la Font. Amb el lema “Que se’n vagin”, unes 2.000 persones s’han aplegat per protestar en contra de l’actuació policial dels últims dies a la ciutat i fer una crida a la lluita no violenta. Durant els parlaments han intervingut juristes, sanitaris per la República, l’advocat del noi de Tarragona que ha estat detingut a Barcelona i posteriorment empresonat. Les colles castelleres de la ciutat –Joves, Xiquets, Serrallo, Sant Pere i Sant Pau així com els Pataquers de la URV- han aixecat pilars per tancar l’acte.

El cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Oriol Peiró, ha criticat la “brutalitat” i “la força inusitada” que “el govern espanyol i el català” utilitzen “contra els seus conciutadans”. “Hem vingut a demanar una cosa molt bàsica que no demana ni cops, ni ferides, ni trets, ni traus al cap”. Peiró ha refermat que l’entitat ha participat en l’acte per defensar de la llibertat i els drets fonamentals de les persones, que “afecten a tothom”. “És important com a colla i individus ser aquí i a les concentracions d’aquest caire que siguin possibles”, ha argumentat, tot considerant intolerable la possibilitat que molts manifestants puguin ser acusats amb els mateixos càrrecs que els polítics i dirgents socials empresonats. “Demà ens podria passar a nosaltres”, ha tancat.

Imatge de la concentració davant el Rectorat. Foto: Tarragona21

Un cop assolit l’objetiu, els estudiants s’han dirigit al Campus Catalunya per preparar la jornada de divendres.

Abans, la plaça de la Font ha viscut una nombrosa manifestació de rebuig de els accions policials i contra la sentència del procés.

/* JS para menú plegable móvil Divi */