.

L’actriu tarragonina Agnès Busquets dona veu a Faustina, la protagonista de l’audioguia, inspirada en un personatge real del segle II dC.

L’actriu tarragonina Agnès Busquets dona veu a Faustina, la protagonista
de l’audioguia, inspirada en un personatge real del segle II dC.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amplia els recursos interpretatius i divulgatius de l’exposició de síntesi TÀRRACO/MNAT, ubicada al Tinglado 4 del Moll de Costa, amb la incorporació d’una audioguia en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), i un catàleg en dues versions: català/anglès i castellà/francès, fent l’exposició més accessible a totes les edats, en especial al públic turista.

Amb un to fresc, humorístic i alhora rigorós, es narra l’evolució de la història de la Tarragona romana, des dels seus orígens fins a la seva decadència. A través d’11 locucions, corresponents als àmbits de l’exposició, s’aborden temes com la memòria, el poder, el lleure, la vida quotidiana i la religió, alhora que es trasllada al visitant/oient a altres espais com la Vil·la dels Munts i Centcelles, incidint en algunes de les peces més representatives de l’exposició.

La versió catalana de l’audioguia, realitzada en el marc del programa Visitmuseum, destaca perquè està narrada per l’actriu tarragonina Agnès Busquets, que dona veu a Faustina, la protagonista de l’audioguia que ens fa de cicerone recorrent els principals àmbits temàtics i objectes més destacats de l’exposició. L’elecció de Faustina no és casual. S’inspira en un personatge real, l’esposa del duumvir de Tàrraco, Caius Valerius Avitus, que van residir a la Vil·la romana dels Munts. Una figura femenina amb poder, amb la qual es vol donar una perspectiva de gènere de la història. Sempre amb l’objectiu d’incrementar el grau de satisfacció dels usuaris del MNAT i connectar emocionalment amb els públics, s’ha tingut especial cura en l’ambientació musical de l’audioguia, la qual s’ha fet amb criteris històrics, emprant-se exclusivament fragments interpretats per especialistes en reconstrucció de música antiga. Aquestes reconstruccions s’han fet a partir dels fragments amb notació musical que, excepcionalment, han arribat fins als  nostres dies, de l’estudi de textos teòrics i, finalment, de l’exploració de la sonoritat d’instruments antics (lira, cítara, aulos, etc.) construïts seguint fonts iconogràfiques i arqueològiques.

L’audioguia, realitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el MNAT i Trama Media, pot escoltar de manera gratuïta des del propi dispositiu mòbil del visitant a través del web de Visitmuseum: https://visitmuseum.gencat.cat/ca/tinglado-4, o bé des de les tauletes que es posen a disposició dels equipaments museístics.

Pel que fa al catàleg de l’exposició, editat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, aquest presenta un recorregut cronològic de l’exposició a partir dels textos elaborats per l’equip de conservadors del Museu, Josep Anton Remolà i Pilar Sada, amb la col·laboració de la també conservadora Montse Perramon i Ester Ramon, així com el recull de les dues-centes set peces més representatives del fons del MNAT. També inclou la informació gràfica i una àmplia selecció d’imatges del muntatge museogràfic.

TARRACO/MNAT s’estructura en vuit àmbits. El primer, Una història suggeridora, convida els visitants a realitzar una mirada nova sobre el patrimoni i sobre la història. Després de l’àmbit introductori, es dona pas als vuit segles d’història de Tàrraco que s’expliquen a través dels següents sis àmbits: El domini de la Mediterrània: Hispània en l’òrbita del món romà, De base militar a capital d’August, L’esplendor del segle II: un projecte urbà a imatge de Roma; Una ciutat viva, Les vil·les i el món rural, Crisi i transformació. Clou el recorregut expositiu l’àmbit Tarraco, quanta fuit que ofereix una nova mirada al patrimoni arqueològic i a les col·leccions del museu absolutament contemporània. A través de l’obra d’11 fotògrafs s’exposa una nova mirada sobre les col·leccions del museu. El catàleg es pot adquirir a la recepció del museu per un preu de 15 €.

Visitmuseum

El programa Visitmuseum, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement i finançat amb la Taxa Turística, és gestionat actualment per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Va néixer de la necessitat per part del sistema de museus de Catalunya de dotar-se d’eines per tal d’atendre millor el públic estranger en la seva visita als museus.Un dels reptes per a gran part dels museus del país és el d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i aquesta és una de les voluntats de l’aplicació, reduir la distància entre el museu i el visitant estranger.

Justament perquè Visitmuseum s’adreça principalment al públic turista, des del seu naixement, l’any 2015, un total de 229 equipaments museístics i més de 1.445 registres d’objectes i peces de museus estan disponibles en català, castellà, anglès, francès i, en alguns casos, en hebreu i aranès. Tots els continguts són accessibles a la plataforma web Visitmuseum. Des del començament del programa, es va començar a treballar amb les audioguies que es caracteritzen per oferir als visitants relats actualitzats, atractius i accessibles a totes les edats i nivells. Actualment, Visitmuseum suma ja 23 experiències que milloren amb un grau alt de satisfacció la visita al patrimoni museístic del país. Aquest 2018 s’ha produït les audioguies del MNAT, el Museu de Mataró-Can Marfà i el Museu de la Garrotxa. Totes les audioguies es poden escoltar a la plataforma Visitmuseum, on també s’hi pot trobar informació bàsica de tots els museus, horaris, adreça, localització, textos informatius en els quatre idiomes i altres recursos: https://visitmuseum.gencat.cat

TÀRRACO/MNAT

L’exposició de síntesi TARRACO/MNAT s’emmarca en el projecte de reforma del Museu, dins d’un projecte comú de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Tarragona de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat. El Museu, que va tancar les seves portes l’any passat per iniciar la primera fase de les obres d’adequació, s’instal·la amb aquesta mostra al Tinglado 4 del Moll de Costa, amb el suport del Port de Tarragona, per continuar donant servei a la ciutadania fins a la finalització de les obres.

/* JS para menú plegable móvil Divi */