.

.

TOTS 21

Els representants dels forners de la demarcació, aquesta tarda a la Cambra de Reus celebrant la «contundent victòria» davant Ensenyament. Foto: Tots21

Havia de ser un crit desesperat d’ajut i ha acabat sent un sospir d’alleugeriment. Els gremis de forners de la demarcació han celebrat aquesta tarda que el curs de tecnificació de forner que s’ofereix a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils (l’únic estudi reglat d’aquestes característiques que s’imparteix arreu del país) es mantingui a casa i no acabi deslocalitzat fora del territori. Un canvi de criteri d’última hora del departament d’Ensenyament (que apostava per fer-lo rotatiu) comunicat aquest matí i que ha pacificat l’inicial sentit reivindicatiu de la roda de premsa cuinada a tota metxa a la Cambra de Comerç de Reus.

«Els forners estàvem esgarrifats perquè l’anàvem a perdre», assenyalava el tresorer del Gremi de Forners de Reus i Comarca i membre del plenari de la Cambra, Xavier Pàmies. «Però després de la tasca de pressió dels gremis i de la força combinada de les quatre cambres del territori, que han estat al nostre costat en tot moment, el curs no acabarà marxant». Almenys per ara, perquè el compromís d’Ensenyament no va més enllà del pròxim curs.

Amb un forner de reconegut prestigi com a docent, Josep Pasqual, i amb un projecte de futur que implica el desenvolupament de de la farina de Mestral, l’Escola de Cambrils va ser el centre que va acceptar de quedar-se amb aquesta nova modalitat formativa creada ara fa dos anys per part del Departament. «La posada en marxa del curs va quedar en l’aire per la pandèmia», reconeixia el president del gremi reusenc, Ramon de la Fuente, «i no va ser fins gener que es van poder començar a impartir les classes corresponents al curs 2020-2021». Si bé ara hi ha 5 inscrits, fruit de les dificultats conjunturals, per al curs vinent ja hi ha 33 preinscripcions per un total de 20 places. Un indicatiu de l’interès despertat per aquesta oferta educativa suficientment revelador per a reclamar la seva consolidació a Cambrils.

«Un projecte d’aquestes característiques ha de ser a llarg termini», defensava De la Fuente. I més ara que es parla tant de la formació Dual. Nosaltres estem disposats a interactuar amb l’Escola des del territori», afegia. Entre altres coses perquè, tal com assegurava el president del Gremi de Tarragona i Comarca, Carlos Martínez, «creiem necessari incorporar gent formada en tècniques més modernes que les que fem servir els forners tradicionals i que estiguin per tant al dia. Cal renovar-nos, i un curs d’aquestes característiques ens permet millorar el sector i els productes que oferim», admetia.

Finalment, el president del Gremi de les Terres de l’Ebre, Manuel Fresquet, resumia l’agraïment generalitzat de tots els forners de la demarcació a la pressió efectuada per les cambres del territori davant del govern. «Tenen molta força i el seu suport ha estat molt important» per aconseguir el que no ha dubtat en qualificar de «contundent victòria».

J.S.