.

Elvira Ferrando, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Mauri

La presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha presentat aquest matí les novetats al voltant d’un carrillò que pren forma definitiva i arribarà puntual a la seva cita programada. Fins al punt que aquest dimecres dia 7 la porta principal del Mercat Central romandrà tancada tot el dia per facilitar els treballs d’instal·lació dels mecanismes i elements necessaris per fer funcionar un rellotge que es presenta com únic arreu del país. “És una mesura de seguretat i no deixarem de cap de les maneres l’edifici sense entrades, perquè a banda de les tres restants cal sumar-hi la de l’accés pel Mercadona i les directes per la zona d’aparcaments”, explicava la regidora responsable també de l’àrea de Comerç.

Aquest “treball delicat i feixuc” ajudarà a posar-ho tot en hora un dia abans del previst, perquè la inauguració oficial s’ha avançat un dia respecte al calendari previst i està finalment fixada “pel proper dimecres dia 21 de novembre”. Una fita que es veurà acompanyada, tant aquest dia com en posteriors, per diversos actes destinats a celebrar la seva posada en marxa i fer costat, de pas, a productes destinats directament a fer una espenta en favor de la revitalització comercial com el Black Friday i l’encesa de llums de Nadal al Mercat.

El carrilló sonarà el dia 21 per primer cop a les 12 hores, dins d’una seqüència que també inclou variants respecte a les anunciades prèviament. Durant tot l’any el rellotge es farà sentir no només al migdia, sinó també a les 18.00 hores de la tarda, de dilluns a diumenge. Durant la temporada d’estiu hi haurà un tercer passi a les 20.00 hores. Segons Ferrando, les hores escollides permetran transmetre a tota la ciutadania la rellevància d’aquest instrument que ha d’estar destinat a “transmetre alegria, modernitat i diversió”. En aquest sentit ha confirmat que les Dotze Campanades de Final d’Any tornaran a sonar a la plaça Corsini, així com la voluntat de fer del carrilló “un fil conductor de les visites a la ciutat” no només per als visitants foranis sinó també per a tots aquells que busquin un referent per quedar. Com era, en generacions pretèrites, l’Edifici de l’Atlántico.

El carrilló tindrà un logo personalitzat per afavorir la creació d’una “marca pròpia”, segons ha avançat Ferrando, que jugarà amb els colors corporatius del Mercat (vermell i verd).

El mecanisme de funcionament continua inalterable. S’iniciará amb l’apertura de portes i sortida de l’estructura circular o carrussel (45 segons), continuarà amb la rotació de la peça base i els sis elements del seguici popular elaborats pel joier Joan Sarramià (60 segons) i es clourà amb el tancament de portes i entrada de la base dins (45 segons). Aquesta durada aproximada  de 150 segons comptarà tanmateix “amb una melodia personalitzada”. La base serà l’Amparito “però tindrà diverses versions, pensades per adaptar aquesta peça musical al temps de sortida de les figures, que aniran en funció de les temporades”. Les quatre estacions s’encetaran per al carrilló els dies 21 dels mesos de març, de juny, de setembre i de desembre (fer encaixar dates és, de fet, un dels motius principals per avançar un dia la inauguració oficial). Si bé no coincideix estrictament amb la d’estiu, durant setembre “la sessió de les 20.00 hores es continuarà duent a terme fins passades les Festes de Santa Tecla”, explicava la consellera.

La factura final puja a 89.213 euros (amb IVA). El pressupost total d’aquest nou element, en el que tantes esperances ha dipositat l’equip de govern per dinamitzar el comerç del Mercat Central i de l’entorn i per constituir un element diferenciador de primer ordre respecte altres superfícies, inclou també els 10.230 euros d’inversió en adequar la façana de l’edifici a l’obertura de les lames que han de fer entrar i sortir al carrilló. La resta correspon als treballs realitzats per l’empresa especialitzada en aquest tipus d’enginys (51.304 euros), en la firma responsable de la realització del sistema electrònic i de control i programació (15.246 euros) i en el disseny artístic de Sarramià (12.463 euros).

J.Siré