.

Forcadell amb alguns dels serveis de seguretat i emergències guardonats amb la Medalla d’Honor. Foto: ACN

El cap de la Policia Local de Cambrils, Josep Muñoz, rebent la distinció. A la imatge superior, els representants de la resta de distingits.

El Parlament ha lliurat aquest diumenge les Medalles d’Honor –en la categoria d’or- als deu cossos de seguretat (Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona i Policia Local de Cambrils) i serveis d’emergències que van actuar en resposta als atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost. “En nom de tots us volem agrair que en aquelles hores tenebroses dels atemptats ens haguéssiu ajudat a trobar la llum i l’esperança”, ha manifestat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha assegurat que després dels atemptats Catalunya se sent “més colpida però més forta, gràcies a la resposta dels serveis d’emergència”. “Sabem que cada dia que no reculem un mil·límetre en la nostra determinació contra el terror i les guerres, guanyarem”, ha reblat el president de la Generalitat, que ha recordat amb emoció com el 17 d’agost “el terror i la violència van irrompre de forma dolorosa i dramàtica en el nostre país”.

No obstant això, Puigdemont ha volgut recordar que “tristament” Catalunya no és la primera vegada que es veia colpida pel terrorisme. “Ara no volem que torni a passar, ni aquí ni enlloc”, ha insistit el president de la Generalitat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha volgut agrair l’extraordinària tasca dels cossos de seguretat i emergències durant els atemptats. “Eren moments crítics on ningú mai està del tot preparat”, ha reconegut Forcadell, que ha volgut destacar l’eficàcia per “salvar vides, minimitzar l’atac i amortir les seves conseqüències”. “Davant un context de gravetat extrema vau demostrar la vostra vàlua, responsabilitat i compromís personal”, ha afirmat la presidenta del Parlament, que també ha volgut destacar el paper de la societat catalana en els atemptats i el “profund respecte” a la diversitat. “Les diversitats ideològiques i d’expressió són el que fan possible la llibertat i la llibertat és el que dona sentit a la democràcia”, ha reflexionat en veu alta Forcadell.

“No estem disposats a ser presoners de la por”

“No renunciarem a les llibertats del nostre país. No estem disposats a ser presoners de la por. Cap amenaça ens farà renunciar a la voluntat de viure en llibertat, de ser com som”, ha conclòs la presidenta del Parlament. Finalment, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha estat l’encarregat de parlar en nom dels 10 premiats amb la Medalla d’Honor del Parlament. Trapero ha tingut un emocionat record per les 16 víctimes que “van veure trencat el seu projecte de vida”. “Tenim la responsabilitat de posar veu al silenci de les víctimes. Ens aproparem més a la realitat de la tragèdia si no ens quedem amb la freda xifra”, ha subratllat el major dels Mossos, que ha posat especial èmfasi amb el Xavi, el nen de 3 anys i el mort més jove de l’atemptat. Trapero ha volgut deixar clar que “no estem parlant d’una guerra de religions sinó d’una batalla de valors” i ha volgut posar en valor la resposta dels cossos d’emergències a Catalunya. “Aquests dies ha tingut tot el sentit la paraula servidors públics”, ha afegit el major dels Mossos.

Colau, Camí Mendoza, Montilla i Mas, presents a l’acte

En l’acte al Parlament hi havia representants de tots els grups parlamentaris –a excepció de la CUP- així com la presència destacada de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb la de Cambrils, Camí Mendoza, i els expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla. A més dels tres cossos policials, els serveis d’emergències distingits són Protecció Civil, el Sistema d’Emergències Mèdiques, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat i la Creu Roja.

Les 10 entitats guardonades

A més del major Trapero, han recollit les respectives distincions Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona; Josep Muñoz, cap de la Policia Local de Cambrils; Sergio Delgado, sotsdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de la Direcció General de Protecció Civil; Joan Sala, gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques; Montserrat Rovira, directora del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona; Aina M. Estarellas, directora de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Rafel Álvarez, cap d’unitat del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona, responsable de l’operatiu del 17 d’agost dels Bombers de Barcelona; Albert Vilanova, sotsdirector general Operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, i Antoni Aguilera, president de la Creu Roja a Catalunya.

En acabar l’entrega dels deu guardons, el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya.

Premi a la “dedicació, esforç i valentia”

La Mesa del Parlament va acordar el 22 d’agost per unanimitat, a proposta de la presidenta Forcadell, concedir la Medalla d’Honor a aquests serveis públics per reconèixer “la dedicació, l’esforç i la valentia” que han mostrat el conjunt dels seus integrants. “Davant d’uns fets traumàtics d’una violència extrema, han actuat amb enorme professionalitat, determinació i esperit de servei amb l’objectiu de protegir el conjunt de la ciutadania i dominar amb rapidesa l’amenaça terrorista”, remarca l’acord, que destaca també “el suport i l’acompanyament emocional i psicològic” prestat a víctimes i familiars, i “la forma i el contingut” de les explicacions públiques facilitades a la ciutadania. Així mateix, tal com recull l’acord, “per mitjà de la concessió d’aquesta distinció als servidors públics, la Mesa vol fer extensiu l’agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat i a tots els voluntaris que han participat amb generositat i esperit cívic en la resposta als atemptats”.

La Medalla d’Honor, creada l’any 2000

La Medalla d’Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l’any 2000, i s’atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l’ONU a l’Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015), i l’investigador Manel Esteller (2016).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L’any 2000 l’orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.

ACN