.

Imatge de la presentació de l’obra aquest matí al vestíbul del Teatre Tarragona. Foto: Mauri

La polèmica càrrega de psiquiatria fronterera amb la psicopatia, desviacions sexuals i enfrontament amb els tabús estrenada l’any 1973, ‘Equus’, arribarà aquest dissabte (21.00 hores) al Teatre Tarragona en el que serà l’estrena al país de la primera versió en català d’aquest malson de Peter Shaffer. La companyia Cop de Teatre, dirigida per Denis Fornés i que compta entre el sets actors i actrius amb la tarragonina Mercè Rovira, han presentat aquest matí una obra adaptada als nous temps. No només per la supressió de fins a seixanta pàgines del llibret original, sinó també per l’esforç d’adaptació literària duta a terme per Pablo Ley. “S’ha reduit en una hora la durada de l’obra i, si bé hi han hagut mutilacions dures i ferides dramatúrgiques, s’han empoderat personatges femenins com el que interpreta Chantal Aimée, la jutgessa que deixa de ser un florero potser perquè Shaffer tenia un punt de misògen”, afirmava Fornés. El resultat és un text “àgil i adaptat als nous temps”, afegia, que configura una obra “canyera” que se centra “en el tema de les parafilies com la zoofília i que té com eix central les passions. Ens fa veure com la societat mutila part dels nostres desitgos per inserir-nos en una vida ‘normal’ entre cometes”, explicava. Tot plegat envoltat d’una posada en escena “preciosista” que faci que el públic “sorti commogut, però no violentat”.

El punt d’origen de l’obra és un fet real, ocorregut a l’Anglaterra d’inicis dels anys setanta del segle passat. La història de l’adolescent Alan Strang, responsable d’un crim que va tenir com a víctimes a cavalls, necessitava ser comprés per un Shaffer que va intentar entrevistar-se amb ell per conèixer els seus motius. Tasca inútil, perquè Strang es va suicidar abans. Una mort que va donar peu a la creació d’un text gairebé detectivesc, una aproximació íntima a la figura del jove a través de les converses tingudes amb el seu psicòleg, Martin Dysart, que fan referència a les passions i desenganys més personals del protagonista i, alhora, als diversos personatges que conformen el text.

El regidor Francesc Roca ha fet d’amfitrió als representants de la companyia fundada l’any 2011 per Fornés amb l’objectiu de dur a termes projectes teatrals de qualitat i amb contingut irreverent. Posant en valor que Tarragona sigui l’escollida per l’estrena nacional de l’obra, i recordant que la programació estable del Teatre Tarragona garanteix 31 espectacles de gran qualitat, ha aprofitat per agrair Rovira “la seva vinculació amb la ciutat, participant fins i tot a Tarraco Viva, i la seva figura d’activista cultural”. La tarragonina és l’encarregada de donar vida a la mare d’Strang, un Lluís Arruga nascut a Collbató l’any 1999 i amb el repte de ser peça central d’un text “que parla dels extrems i posa els actors en posicions de fragilitat i malestar”). El paper de la tarragonina és clau dins “d’una família estranya que facilita que passi el que passa. És una obra que sacseja” producte de l’atracció “d’una passió que et mou a ser diferent”, afirmava aquesta llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona.

Per la seva banda, Carles Fígols, provinent de la Fura dels Baus, es posa en la pell “del psiquiatra, fil conductor de l’obra i contraprunt al paper de Lluís” que pateix “una greu crisi existencial i i es troba amb un jove a qui mou la passió. Tot just el que ell ha perdut. És un viatge a l’infern dels psquiatres, que també el tenen”, deixava anar abans de definir aquest ‘Equus’ com “una obra polièdrica” que, en paraules de Denis, “segueix sent rabiosament d’actualitat en un moment en que la societat està vivint una regressió a postures pretèrites de vegades fins i tot anteriors a la dels anys setanta”.

La versió final d’aquesta obra, que rebrà a Tarragona la visita de programadors de Barcelona de cara a garantir-ne recorregut futur (mes enllà de les quatre setmanes ja confirmades a la sala Gaudí a partir del mes de febrer) ha estat editat en català per l’Editorial Arola. La companyia espera a conèixer la rebuda de públic per atrevisr-se a fer el salt al castellà, reconeixent que les causes per les quals no s’havia estrenat encara en català són producte, entre altres elements com els atribuïbles a un text d’ara fa més de quaranta anys, de la realitat del teatre al país. “Als anys setanta es va estrenar amb catorze actors. Ara això és inviable, i a la nostra companyia l’hem adaptat a set”.

L’entrada té un preu de 18 euros i es pot comprar a les taquilles del Teatre Tarragona i a través de www.tarracoticket.cat. Aquesta temporada s’han estrenat importants descomptes per assistir als espectacles dels teatres, les persones menors de 25 anys podran adquirir entrades amb un descompte del 50% i també s’ha posat en marxa el pack Especial Jove que inclou 3 espectacles per 19 €. A més, totes les entrades disponibles a taquilla a última hora, es posaran a la venda, mitjançant el sistema Last Minute, 30 minuts abans de l’inici de la funció per només 10 euros.

Més informació i venda d’entrades: https://www.tarragona.cat/cultura/teatre-dansa-musica/teatre/agenda/temporada-octubre-2018-juny-2019/equus

J.Siré