.

Hi ha arbres que s’han de podar abans de novembre i desembre per evitar que els fruits madurs embrutin el terra o d’altres, com les espècies palmàcies, que s’ha de fer entre gener i febrer. Foto: Ajuntament

Des de la Conselleria de Parcs i Jardins es treballa intensament aquests dies en la planificació de la poda d’arbres en la via urbana, que ja va iniciar el mes de novembre de 2021 i s’estendrà al llarg de l’any. En aquest sentit i amb la voluntat d’atendre cadascuna de les necessitats dels arbres de la ciutat, engega una nova campanya de poda que vol, principalment una poda “el més naturalitzada i respectuosa possible”, segons ha declarat la consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal.  

Així doncs, complint amb els criteris d’esporga a realitzar a cada unitat d’arbre, ja sigui per l’espècie en sí, per l’estat fisiològic i sanitari en què es troba l’arbre; així com condicionants d’entorn, com la seguretat dels vianants, si hi ha espai disponible per a treballar o la interacció amb altres elements o accions en via urbana; des de Parcs i Jardins, ja s’ha començat a treballar en les espècies de fulla caduca del centre de la ciutat. 

En general, l’època d’esporga pel que fa a les espècies de fulla caduca no subtropical (com son els Plataners, Lledoners, Oms, entre d’altres…) la poda s’efectua durant l’hivern i en canvi, les espècies de fulla perenne no subtropicals (Truanes, Oliveres, Tarongers, Pins, Alzines…), admeten esporgar en qualsevol època de l’any, preferentment primavera i tardor. També hi ha arbres que s’han de podar abans de novembre i desembre per evitar que els fruits madurs embrutin el terra o d’altres, com les espècies palmàcies, que s’ha de fer entre gener i febrer, segons la normativa vigent arran de la plaga del morrut.  

La consellera ha volgut destacar la importància d’aquest fet, ja que “sovint pensem que la poda es remet a una època concreta de l’any, però no es el cas, perquè hem de respectar cadascun dels procediments i cicles vitals de cada espècie”. 

Així doncs a la zona centre de la ciutat, aquest mes de gener ha engegat la campanya, que s’allargarà fins a finals de febrer i continuarà, paral·lelament per la zona nord, fins al març. En els mesos de març i abril la poda continua per Llevant i Ponent, fins al novembre quan finalitzaran les tasques, altra vegada. 

Nova plantada col·laborativa 

Aquest dissabte 22 de gener a les 11 hores està prevista una nova plantada col·laborativa al barri de Torreforta, serà a la plaça del Tarragonès i amb la participació de l’Associació de Veïns Progressita de Torreforta. Es plantaran un centenar plantes davant del Centre Cívic. Aquesta nova acció s’emmarca a les que van engegar el mes de setembre de l’any passat i que està tenint molt d’èxit entre el veïnat i les entitats de diferents barris de la ciutat. 

En total se n’han dut a terme quatre, la primera a Tarragona2, la segona a La Floresta; també a Parc Riuclar i finalment al Parc de la Ciutat, el mes de desembre. La consellera Vidal ha reiterat la voluntat de fer d’aquesta acció una proposta periòdica, que anirà transitant per tots els barris ja que “és una molt bona eina de cohesió i millora la convivència entre veïns i veïnes i entitats diverses de cada barri, així com d’entitats que treballen amb persones amb necessitats especials” i alhora “compleix l’objectiu de renaturalitzar la ciutat”.

Redacció