.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu de la Casa de la Vila. Foto: Cedida

A la primavera del 2016, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet va impulsar una campanya de conscienciació cívica, adreçada a tots aquells propietaris i propietàries de gossos que no mostren una actitud cívica pel que fa a la recollida dels excrements que les seves mascotes dipositen a la via pública. Sota l’explícit lema ‘Si la cagues (i no ho reculls)… pagues’, aquesta iniciativa municipal va suposar un fre a la conducta incívica que unes poques persones propietàries d’animals de companyia venien mostrant de manera reiterada. La campanya va fer el seu efecte i aquest tipus d’incivisme va disminuir considerablement, atès que les persones infractores s’exposaven a sancions econòmiques de fins a 120 euros.

Ara, cinc anys després, l’Ajuntament ha activat a través de la Guàrdia Municipal un protocol d’actuació que reforci l’objectiu dissuasiu de la campanya, recordant a aquells propietaris incívics les seves obligacions envers els seus animals de companyia i envers el conjunt de la societat pobletana.

Per aquest motiu, els agents municipals posaran especial atenció al compliment de la normativa vigent, en una època estival que, per la seva pròpia naturalesa, propicia la vida al carrer i en els espais públics. Cal recordar que l’Ordenança municipal de tinença d’animals, aprovada pel Ple municipal l’any 2006, està a l’abast de tothom tant a la pàgina web del municipi com presencialment a la Casa de la Vila.

L’objectiu d’aquest recordatori de la campanya encara vigent és conscienciar la població que el civisme és fonamental per a la bona convivència i per al manteniment de la qualitat de vida que gaudeixen els residents a la Pobla. Així, la finalitat de la iniciativa municipal és convèncer aquells veïns i veïnes que, amb el seu incivisme, dificulten aquesta bona convivència general. I, més concretament, s’adreça als propietaris de gossos que, per un motiu o un altre, deixen els excrements dels seus animals a la via pública, amb el conseqüent perjudici que això suposa per a la resta de veïns i veïnes.

Finalment i amb la voluntat de facilitar la recollida dels excrements dels gossos als seus propietaris, l’Ajuntament obsequia amb un dispensador de bosses per a excrements tots els gossos en el moment que aquest són censats. Així, si l’animal encara no està censat, el propietari pot registrar el seu gos i recollir tant la xapa identificativa de l’animal com el dispensador de bosses al moment, a la Casa de la Vila, tot i que degut a la situació pandèmica actual, es recomana concertar cita prèvia a través dels canals municipals habituals.

El Parc dels Gossos, un espai específic per als animals de companyia

D’altra banda, cal recordar que des de l’estiu del 2018, les persones propietàries de gossos a la Pobla de Mafumet disposen d’un espai de lleure específic i segur per als seus animals de companyia. El Parc dels Gossos és un indret perfectament adaptat a les seves necessitats d’esbarjo i que està ubicat al carrer les Serres, al costat del dipòsit d’aigua i del tanatori. Aquest espai està tancat i delimitat, per la qual cosa els gossos poden esbargir-se de manera lliure, tot seguint les recomanacions d’ús indicades en l’accés al recinte.

Redacció