.

El Gall de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès ha estrenat aquesta nit de divendres un nou element festiu que s’afegeix al seguici popular i se suma com a bèstia -de foc i aigua- al drac de la Pigota. Es tracta del Gall, un element gairebé únic a Catalunya i sense dubte únic a les comarques de Tarragona. En plena Festa Major, ha vist la llum públicament en un acte que ha congreat una gernació amb 400 persones celebrat al pàrquing de l’Estació.

La idea va sorgir d’una pluja d’idees del grup de timbalers de l’Associació Amics de Montornès, entitat que és veritable motor cívic i cultural de la vila. Feia sis anys que els timbalers, que ara són 30 persones, recaptaven diners en rifes de Nadal i sopars populars. ‘Vam veure que antigament, a La Pobla tothom tenia un corral amb galls i gallines a casa seva i n’hem volgut fer un recordatori, a la vegada que un homenatge als avis o àvies de la vila’, deia a Tots21 Verònica Garcia, vicepresidenta de l’entitat. El Gall té 13 punts de foc i aigua i s’usarà pels correfocs i correaigües.

Els organitzadors de l’acte havien tingut overbooking de públic en l’estrena pública del Gall, per la qual cosa van haver de canviar d’escenari i traslladar-lo a l’aparcament de l’Estació, amb capacitat per a mil persones i que ha vist reduït l’aforament a 400. Tot i això, l’interès ha estat molt gran entre la població de La Pobla. L’acte s’ha seguit assegut, amb distància social, mascareta i control d’entrada amb quatre fileres d’accés.

L’acte ha estat ben cuidat i s’ha tirat una catifa vermella per on hi circulava el públic, a modus de la festa delsÒscars. El drac de La Pigota ha fet de padrí i la presentació del Gall ha tingut una prèvia també cuidada amb el passi del curtmetratge ‘El pollastre’, dirigit per Jordi Pardo. De càmera ha exercit Robert Mora, mentre que l’equip de producció ha estat format per Marta Masó, Jordi Fortuny i Dolors Figuerola.

Hi han assistit la diputada del Parlament per la demarcació de Tarragona, Raquel Sans, l’exsecratari 1r de la mesa del Parlament i actual director general, Eusebi Campdepadrós; la codirectora del Fic-Cat Sra Cristina Gambín, la vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari Popular i Festiu de Catalunya, l’alcalde, Francesc Larios, la primera tinenta d’alcalde, Gemma Barceló, i els regidors i regidores de l’Ajuntament de la Pobla

Acte seguit s’ha passat en pantalla el curtmetrarge i s’ha procedit a l’acte de la benedicció fet pel mossèn de la parròquia, Joan Maria Ferrer. A continuació ha ballat el Gall per primera vegada sol, després, el Drac La Pigota, i a continuació el Gall amb alguns nens de la Pobla, ‘ja que volem començar una nova tradició’, comentava la vicepresidenta de l’entitat. Finalment, han ballat per primer junts el Gall i la Pigota acompanyats del toc dels dos grups de timbalers

L’àudiovisual es va començar a enregistrar abans de la pandèmia i que aquest estiu s’ha pogut acabar el rodatge. El curtmetratge, on hi participa la majoria de la gent del poble, és la presentació de la nova bèstia de foc i aigua que han impulsat la Banda de Timbals de la Pobla, de l’Associació Amics de Montornès.

 

 

El passi del curtmetratge ha estat un moment molt emotiu, ja que des de l’inici del rodatge ha passat un any i mig, un temps dur en què sota pandèmia han passat moltes coses, i alguns veïns del poble han mort. És un record per tot el col·lectiu que forma aquest poble tan unit.

El Gall, nom que li han posat a la bèstia, porta el color groc en memòria dels presos polítics, ja que molts veïns de la pobla van anar a ballar sardanes davant la presó de Mas d’Enric, on estava empresonada la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

A tot Catalunya hi ha molt poques bèsties de foc i aigua, El Gall en serà la cinquena, és per això que aquesta bèstia és força única, pel seu significat, per haver nascut en temps de pandèmia i per reivindicar valors de llibertat i de la gent gran, ja que el significat de fons d’El Gall és recordar que abans hi havia un gall al corral de cada casa del poble. Les mides de la nova bèstia són 2,80 metres d’alçada per 3,50 de llargada i un pes aproximat de 35 quilos. Té onze punts de foc i un d’aigua, i serà apadrinat per la pigota, la bèstia de foc de la Pobla.

La Pobla de Montornès és un poble de la comarca del Tarragonès, de 3.000 habitants, en el nucli urbà hi resideixen unes 1.000 persones, la resta pertanyen a les urbanitzacions Castell de Montornès i Pobla Mar. L’Assocció Amics de Montornès està presidida per Dani Olivé.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */