.

Un moment de la presentació de la plantada del dia 25 que s’ha fet avui. Foto: Tarragona21

La plantada popular de Repsol i l’Associació Aurora tindrà lloc el proper 25 de març i per primer cop saltarà el riu Francolí on es busca també consolidar el bosc de ribera.

La llera del marge dret (en direcció al mar) veurà com 750 persones planten 1.250 unitats d’arbustos i plantes autòctones -es rebutja els abres per evitar desastres quan hi ha avingudes d’aigua- de sis espècies diferents. Les cinc anteriors plantades han tingut un balanç molt positiu en haver sobreviscut el 80 per cent dels arbustos i arbrets plantats, 3.550 unitats en total. En deu anys es veurà el resultat de les successives reforestacions.

Les espècies a plantar seran arbustives, com el jonc, el tamariu, la ginesta, el roser silvestre o el saüc.

La plantada té la voluntat de contribuir a la reforestació de l’entorn, fet que pot atreure també la vinguda d’espècies d’aus i d’altres animals propis del tram final del riu pel fet de recuperar la biodiversitat de la zona. “Anys enrera aquest era un espai on s’hi feien abocaments de brossa i es trobava plena de canyissar”, ha recordat el director de l’Associació Aurora, Jaume Santos, entitat que treballa amb disminuïts psíquics i que cada any és la protagonista de la plantada, dels treballs previs i del manteniment de la zona durant vuit mesos a l’any.

L’organització recomana fer les inscripcions prèvies on line a l’adreça reforestatgn.org o al telèfon 977-520205. La plantada té un marcat caràcter popular i familiar, fet que l’ha convertit en una gran festa per als petits. L’any 2012 arrencava aquesta iniciativa i des d’aleshores hi han pres part més de 2.850 persones, entre adults i nens. S’hi han plantat 3.550 exemplars entre arbres i arbustos de 16 espècies diferents. Els arbres són de dimensions reduïdes i flexibles, per salvar les avingudes d’aigua i no acabar fet de taps als ulls dels ponts que travessen el riu.

“Un equip de 20 persones amb discapacitat mental realitza les tasques de preparació del terrenys”, com el desbrossat de la canya o la retirada de la brossa, ha destacat el director de l’entitat, i del manteniment posterior.

Josep Bertran, director de comunicació de Repsol, ha subratllat el principal canvi d’aquesta edició, el salt del riu: “Volem treballar en aquest cantó i volem apropar el riu als barris de Ponent. El fet que en aquesta part del riu hi travessin les canonades, no vol dir que no sigui practicable per terminades activitats”. En l’acte de presentació hi ha estat present també el president de la Federació d’Associacions de  Veïns de Tarragona, Antoni Peco, que ha aprofitat per reclamar el pas del riu a peu.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */