.

La passarel·la minuts després de ser inaugurada i poc abans de ser oberta al públic. Foto: Ramon Vilaltella

“Per fi”. L’encara president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, es dirigia d’aquesta manera a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, durant la inauguració de la històrica passarel·la que des d’aquest mateix dijous connecta el centre de la ciutat amb la façana marítima salvant les vies del tren. Era un esbufec de satisfacció  perquè aquesta obra finançada des del Port ha hagut de superar innumerables obstacles tècnics i perquè, políticament, serveix inesperedament d’icona per un desig de destensar la guerra freda entre Madrid i Barcelona. Una passarel·la que ni feta a mida, tal com han reconegut la nova delegada del govern Teresa Cunillera en el seu priemr acte públic, i el conseller de Territori, Damià Calvet, en la seva primera visita a Tarragona aquest matí durant la protocolària festa de descobriment de la placa commemorativa.

La cerimònia tradicional de tallar la cinta per procedir a la inauguració, protagonitzada pel persident del Port, la delegada del Govern, el conseller de Territori i l’alcalde.

Al seu costat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que en dues setmanes -des de la posada en marxa de la piscina olímpica de 50 metres- ha vist modificar de manera revolucionària l’sky-line, tan reaci als canvis, de la ciutat: “Ahir era feliç amb la inauguració del Pavelló Catalunya. I avui fem realitat un somni que des de la segona meitat del segle XIX han tingut moltes generacions de tarragonins, poder tocar el mar amb els dits baixant des del Balcó del Mediterrani i en només quatre minuts. D’aquí a uns anys recordarem aquesta dia com un abans i un després”, ha afegit. El mateix Andreu anava en aquesta línia, encara que veu tremolosa pel fet que el d’avui implicava el darrer acte de calat com a president després d’haver renunciat a continuar en el càrrec. I ho feia havent complert amb els terminis acordats, és a dir, posant-la al servei dels tarragonins abans dels Jocs. “Tarragona ha fet un pas més endavant per ser la ciutat que volem, la millor ciutat del món”, ha afirmat emocionat en fer “el lliurament” de la passarel·la a la ciutat.

La passera, que s’inicia a la Baixada del Toro per arribar fins a la platja del Miracle, fa uns 300 metres de llargada i salva una altura d’uns 17 metres.

La passera, que s’inicia a la Baixada del Toro per arribar fins a la platja del Miracle, fa uns 300 metres de llargada i salva una altura d’uns 17 metres. Ha estat finançada pel Port de Tarragona en un cost xifrat en uns 1,7 milions d’euros sense IVA. El Port també està fent les obres de remodelació el passeig marítim, que haurien d’estar enllestides a principis del 2019. De fet Andreu ha recordat que la passera “és la primera fase d’una obra que també paga el Port com és el Passeig”. I en una jornada propensa als flash-back, el president ha rememorat com una trobada casual a l’AVE amb la llavors ministra de Foment, Ana Pastor, va aconseguir deslloringar el finançament d’una obra “que Ports de l’Estat no veia amb bons ulls perquè, precisament, obra portuària no ho era”. Durant el retorn d’una visita a Madrid el juliol del 2014 per negociar els pressupostos per a l’ens tarragoní davant del ministeri va coincidir amb Pastor, que anava a Tarragona per inaugurar el Moll de la Química. De la coincidència, de poc més d’una hora, en va sortir “una amistat personal” i, gràcies a l’empatia, via lliure per trobar els diners necessaris per tirar endavant.

El projecte també complia amb les expectatives de Ballesteros, amb qui “teníem el costum de fer un cafè de treball cada dos mesos”. L’aposta del batlle era el de donar suport al tercer fil que reclamava el Port per poder connectar-se a l’ample de via europeu a canvi de dues passarel·les. La jugada era arriscada però lluny de ser un farol va sortir bé. “Al final només en vam tenir una, però podem considerar el Passeig Marítim com el premi de consolació per no tenir la segona”, explicava un alcalde molt agraït amb la figura d’Andreu, confiat en mantenir una relació de “confiança mútua i lleialtat” amb Calvet i francament satisfet de comptar amb “l’humor i la intel·ligència, la forma de ser planera i profunda a la vegada i la capacitat de diàleg” de Cunillera.

Que la lleidatana té sorneguera ho ha deixat clar des del primer moment, recordant que els “de Lleida tenim Tarragona com a segona ciutat” i provocant el somriure general a l’admetre que “jo al president del Port me l’emportava a casa perquè si va ser capaç de seduir a Ana Pastor…”. I del continent al contingut. Aprofitant les inauguracions de piscina i pavelló, a càrrec de diferents administracions, Cunillera ha llençat el “missatge de que podem treballar conjuntament”. un guà recollit pel conseller, que destacant la importància del Port de Tarragona pel conjunt del país i “la magnífica tasca duta a terme per Josep Andreu i el seu equip”, ha posat deures ja a Cunillera. “De vegades la manca de consens fa que els projectes es retardin eternament. Ara que tenim a la delegada del Govern aquí -deixava anar-, m’agradaria demanar-li el mateix consens que ha fet possible tot el que estem vivint aquesta setmana a Tarragona per tirar endavant el Corredor del Mediterrani”. Una infraestructura necessària des d’un punt de vista estrictament econòmic però també “de cara a la cohesió territorial i social”.

Cunillera confia que Torra assisteixi a la inauguració dels Jocs Mediterranis

Ja en format de roda de premsa convencional, la delegada ha hagut de fer front a l’actualitat de l’agenda política i ha afirmat que parteix del fet que el president de la Generalitat assistirà a la inauguració dels Jocs Mediterranis. Tot i que no ha parlat amb Torra, no es pot estar “allunyat” de l’esperit de l’esdeveniment esportiu. En aquesta línia, ha dit que als Jocs hi participaran delegacions de països que estan en guerra o on hi ha “odi, repressió i menysteniment” i que han de trobar a Tarragona “governs compromesos” en ajudar-los. “Els ajudarem a que el Mediterrani torni a ser el mar on circuli la cultura, l’acord i la reconciliació: és un desig compartit i estic segura que divendres tots hi serem”, ha assegurat.

D’altra banda, Cunillera ha explicat que els dies previs als Jocs són “d’esperança” perquè s’ha demostrat que “quan un vol treballar conjuntament, es pot fer”, en relació a les sinergies establertes per celebrar l’esdeveniment esportiu a Tarragona. “Ho hem aconseguit perquè hi havia voluntat ferma que això fos possible”, ha dit, tot apuntat que “algú ha de deixar sempre una part de la seva raó per construir la raó comuna”.

Calvet diu que hi ha “riscos excessius” a l’N-340 mentre no es fa efectiu el desviament de camions

Calvet també ha passat pels micròfons dels mitjans per assegurar que l’N-340 hi ha “riscos excessius” mentre no s’implementa el desviament de camions cap a l’AP-7, que hauria d’haver-se fet efectiu l’1 de gener. Des de Tarragona, on ha participat en la inauguració de la passarel·la de Port, ha recordat que la mesura es va acordar al juliol passat i que resten a l’espera que el govern espanyol signi el decret perquè es pugui fer efectiva. “Cada dia que passa i aquest desviament no està executat, és un dia més que continua havent riscos excessius a l’N-340”, ha assegurat. D’altra banda, ha explicat que la trobada amb el Ministeri de Foment es farà després que Torra i Sànchez s’hagin reunit, com està previst, el 9 de juliol.