.

El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha estat a l’Observatori Astronòmic de Prades aquest pont festiu. Foto: Cedida

La pandèmia està desplaçant part del turisme a l’interior, amb visitants que busquen trepitjar natura. Zones com les Muntanyes de Prades o el Priorat en general han viscut un espectacular pont del Pilar, amb gent per tot arreu, tot i que els recintes com restaurants havien de mantenir les distàncies de seguretat. No són els únics llocs d’interior que han mostrat unaforça visitants.

Prades el fenomen es confirma, amb rècords d’afluència al pont, però també durant el mes de setembre i a l’estiu. Així, aquest pont festiu d’octubre han desfilat per l’Oficina Municipal de Turisme 470 persones. En tot el mes de setembre de l’any passat, hi van passar 423 persones, el que suposa a més a més, el doble que el setembre de l’any anterior, han indicat a Tarragona21 fonts de l’oficina. ‘Ha vingut molta més gent que altres anys’, recorden.

L’any passat, durant el cap de setmana del 12 d’octubre, que no va tenir pont, van passar per l’Oficina de Turisme 95 persones i tot el mes d’octubre, 140 persones. La diferència amb enguany és abismal.

L’Observatori astronòmic de la vila vermella havia penjat el cartell de ‘complet’ bastant abans que arribés el pont. Ofereix xerrades i contemplar el planetari, a més de sortides per veure els estels. Entre els que hi han anat i ha passat el pont a Prades es troba el conegut meteoròleg de TV3 Francesc Mauri. ‘Ha estat un continu de gent i famílies. La sensació és que a Prades hi havia més gent que a l’agost. Veies cotxes aparcats en camins lluny del poble’, deia a Tarragona21 el responsable de l’Observatori, Aleix Roig.

A Capafonts, també al Baix Camp, l’allau de visitants ha estat també extraordinària. L’alcaldessa, Judit Giró, comptabilitzava 24 autocaravanes dissabte passat, una xifra totalment inusual. Tot i que els visitants són benvinguts, té un però: ‘Aquells que es dediquen a entrar als camps i emportar-se castanyes i avellanes o busquen bolets. Demanem que es respecti l’entorn i les propietats privades’. El bar de Capafonts, una localitat amb menys de 100 habitants, ha fet ple dissabte i diumenge: ‘És bo que vingui gent -diu l’alcaldessa-, ara bé ens fa témer que no tinguem recursos per gestionar-ho’.

Les Terres de l’Ebre

L’Associació Empresarial d’Hostaleria de Tarragona afirma que a les Terres de l’Ebre, l’ocupació ha estat molt bona, ‘amb molta gent sobretot procedent de Barcelona’, mentre que a Tarragona ha estat ‘ple de gent i turistes’ el dissabte, i el divendres i diumenge, aquesta se situava entre 60 i 80%.

Jeroni Castell, del restaurant Les Moles d’Ulldecona, assegura: ‘Nosaltres hem treballat com a l’agost. Hem tingut moltíssima gent, sobretot vinguda de Barcelona. I molta que no hem pogut atendre per no tenir més espai’. Tortosa, al seu torn, mostrava un ple dissabte i diumenge.

L’Associació confirma que al Priorat s’ha viscut un ‘ple de gent’, mentre a la Conca de Barberà han vist ‘molts turistes de primera vegada, i s’observa un canvi de costums; la gent que viatjava lluny ara fa turisme de proximitat, turisme de natura.’ També es valora Tarragona, ‘pel nostre clima mediterrani, amb menys pluges que a Barcelona’.

A Valls, dissabte van constatar un 80% d’ocupació, i divendres i diumenge no va arribar al 50%. Es tracta de turisme jove. Entre setmana no hi ha hagut moviment.

Hotels tancats a la costa

Al seu torn, des de la patronal provincial del sector hostaler i de restauració, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la demarcació de Tarragona, es confirma l’increment d’assistents a les zones d’interior, però es puntualitza que ‘no compensa ni de lluny el descens a la costa’. Els grans hotels de la Costa Daurada ‘estan tancats’, i per aquestes dates ‘estarien plens’, com també PortAventura, afirma el portaveu de la Federació, Xavier Guardià. La restauració ha funcionat, ‘aquella que té les portes obertes’, i els hotels petits també, ‘però el turista dels grans hotels no existeix, com tampoc el que visita les grans ciutats com París o Barcelona’.

El desplaçament a l’interior s’observa com un fenomen puntual: ‘El que ha passat el pont del 12 d’octubre confirma que el destí està viu. Quan la gent pot sortir perquè té un cap de setmana propici, surt, i si no pot anar a la costa, va a l’interior’.

Massa gent als rius

Des de l’estiu, amb el desconfinament, un dels grans temors dels alcaldes dels llocs amb atractius naturals és que la petjada del turisme ha arribat a ser excessiva, amb el risc d’embrutar-ho tot i d’escampar el virus. Ha estat un cas molt visible als rius i als tolls, amb excessives concentracions de visitants, sense mascaretes. Això ja va provocar reunions d’alcaldes de la zona de Siurana-Prades amb la Generalitat i un dels municipis que es va avançar a tallar l’accés al riu va ser el d’Alcover, a l’Alt Camp.

El seu alcalde, Robert Figueras, recorda que a l’estiu ja es va restringir l’accés a la vall del riu Glorieta, un dels paratges naturals més destacats del Camp de Tarragona i objecte del desig des de sempre dels excursionistes i famílies. ‘No hem notat un excés de gent pel pont del Pilar perquè ja ens vam avançar aplicant un seguit de mecanismes que ens han donat bon resultat’, com és reduir l’aforament a l’aparcament públic del Mas de Forès -de 120 a 60 places-, amb el tancament dels accessos quan s’és al llindar de superar la capacitat. Es tracta dels accessos per l’ermita del Remei i el Camí de l’Albiol.

Ordenar la vall del riu Glorieta

A més a més, la zona compta amb vigilància que talla els accessos quan hi ha massa visitants, de manera que han d’estacionar el vehicle a 5 o 6 quilòmetres de la vall. Altrament, a l’estiu van tancar completament l’accés a la vall en diverses jornades quan hi havia una amenaça de foc, avantçant-se a l’estat d’alerta que fixa la Generalitat. ‘Alcover fa molts anys que treballa per donar sentit a la vall del Glorieta. Intentem minimitzar l’impacte humà, que no sigui una zona massificada on no s’hi pugui caminar, però sense prohibir anar al bosc. Des de sempre ha vingut molta gent, però encara més des del desconfinament. Volem que vinguin, però de manera raonada i amb actituds responsables’.

El consistori té aprovat un pla d’evacuació de la vall del riu Glorieta, únic a Catalunya, i ara vol aprovar unes ordenances municipals per fixar què s’hi pot fer i què no. ‘Això requerirà del suport de la Generalitat, perquè caldrà que actuïn els agents forestals i els Mossos d’Esquadra’, afirma Figueras a Tarragona21. Fins ara, totes les actuacions fetes, que inclouen el pintat amb línia groga del terra durant tres quilòmetres, la senyalització informativa, la col.locació de portes de fusta que impedeixin l’accés a la vall, a més de la contractació del vigilant, les financia l’Ajuntament d’Alcover.

J. Garcia / J. Siré