.

Els actors Sergio Caballero i Santi Ricart, recitant versos d’Espriu i Estellès en una de les edificacions de la Mussara. Foto: Anna Ferràs

La Mussara, un poble abandonat situat del terme municipal de Vilaplana, al Baix Camp, ha reviscut aquest dissabte i s’ha “rehabitat” amb la participació de més de 1.200 assistents a una nova edició del festival poètic i literari Mussart.

Una conferència de Jordi Ferron, membre de l’equip de direcció del Teatre Lliure, sobre els principals poetes catalans del segles XIX i XX ha donat el tret de sortida al certamen.

En la tradicional ruta literària pels espais més emblemàtics i màgics de la Mussara, s’han escoltat els versos de Salvador Espriu, Vicent Estellés, Carles Riba o Josep Carner, entre altres. Actors aficionats de Vilaplana i noms de primera fila com Montse Guallar, Enric Majó, Sergio Caballero o Santi Ricart han recitat pel gaudi dels espectadors, en plena posta de sol. La Mussara ha tornat a ser “l’escenografia” perfecta on ensenyar que “la cultura és llibertat”. Tanmateix, un error ha fet promocionar una falsa desena edició per aquest dissabte però la commemoració s’ha fet i tindrà un bis “especial i sensacional” l’any que ve.

Enmig del bosc i sota l’empara de l’ombra dels pins ha arrencat una nova edició del Mussart. Havia estat promocionada com la desena edició del certamen però abans de començar ha calgut demanar disculpes per un error en el recompte. Com han explicat els organitzadors, ha estat unes hores abans de l’inici del Mussart, que s’han adonat, fent una recollida de cartells i fotografies, que mai es va arribar a celebrar la setena edició. Per tant, la desena serà l’any que ve. Per compensar, s’ha promès un bis de la celebració que es programarà perquè sigui “excepcional”.

Amb aquesta anècdota, que ha marcat el Mussart 2017, ha arrencat el certamen que ha superat tots els èxits de participació. Més de 1.200 persones han tornat a omplir de vida l’abandonada Mussara en la tradicional nit d’estiu que la fa reviure. El públic no té perfil concret. “És un públic molt transversal, en procedència i edat”, ha dit el director artístic, Francesc Cerro.

Els actors Enric Majó i Montse Guallar i Francesc Cerro, director artístic del Mussart, davant de l’antiga església de la Mussara. Foto: Anna Ferràs

Increment d’assistents

El festival ha tingut una gran crescuda d’assistents. Dels primers anys amb 200 o 300 persones, al més d’un miler de les darreres edicions. “Hem crescut també el qualitat. Celebrar deu anys en un festival com aquest, en el temps que estem vivint, és molt important ja que hi ha certa crisi de referents. És molt important que continuï sent el festival que celebra la cultura i el temple de la paraula, la poesia, la prosa, el teatre i la música perquè pensem que la societat encara creu que la cultura és un vehicle indispensable pel progrés”, ha defensat Cerro.

En tota la seva trajectòria, el Mussart ha trobat la complicitat i la col·laboració d’actors de primera fila. “Les mateixos han actors han estat les millors ambaixadors, s’han explicat entre ells com funcionava i s’hi ha implicat de manera molt intensa”, ha explica el director artístic de Mussart.

La màgia del paisatge que envolta l’abandonat municipi de la Mussara ha estat un atractiu irrenunciable. “La Mussara és un espai natural que ofereix una escenografia especial. Per a la cultura és el millor lloc per transmetre que necessita llibertat”, ha defensat Cerro. A partir d’ara, el Mussart estarà a disposició de seu públic. “Comencem una segona dècada amb molta esperança, mentre que el públic cregui que la cultura és progrés i el progrés és saviesa, continuarem fent tants Mussart’s com espectadors pugui venir a veure’l”, ha afegit.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */