.

576_1445939088576_1438850885Sin_ttulo

L’exposició “El sexe a l’època romana”, que es pot visitar al Museu de Reus Salvador Vilaseca (raval de Santa Anna, 59), estarà oberta al públic fins al dimarts, 12 de gener inclòs. El muntatge desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins a l’Imperi del segle iv, a través d’una vuitantena de peces procedents de diverses col·leccions catalanes (inclosa la del Museu de Reus) i dels textos llatins i de les imatges clàssiques més suggeridors.

D’aquesta manera, la mostra es pot visitar encara els dies 5, 7, 8, 9 i 12 de gener en horari de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h. El museu tanca els dilluns, els diumenges i els festius.

L’exposició, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, és dedicat a les relacions entre homes i dones, a la seva evolució a través del temps i a la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, tot incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalme nt establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es troba acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la “Venus de Badalona”, el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón” o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat… unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

Arqueoxarxa i catàleg
El sexe a l’època romana és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, de la qual és membre el Museu de Reus Salvador Vilaseca i que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom. A l’exposició, liderada pel Museu de Badalona i comissariada per la seva conservadora Esther Gurri, s’hi poden veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya. A més, des del Museu de Reus s’ha complementat el muntatge amb un recull bibliogràfic sobre el tema de l’exposició en el qual hi ha llibres del Museu i també cedits per col·leccions particulars.

L’Arqueoxarxa ha editat un complet catàleg imprès, de 132 pàgines en color i textos en català, espanyol i anglès, que les persones interessades poden adquirir quan visitin la mostra.