.

Cortés, amb el mapa que localitza les EMD de Catalunya per comarques. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Cortés, amb el mapa que localitza les EMD de Catalunya per comarques. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“Heu de fer-los veure la realitat: que el fet que sigueu més independents és bo per vosaltres, però també pel conjunt de Tarragona. Ho heu de fer perquè si l’Ajuntament no hi està d’acord, difícilment la Generalitat aprovarà que sigueu una Entitat Municipal Descentralitzada”. Són paraules del secretari general de l’Agrupació d’EMD de Catalunya, Juanjo Cortés, que aquest matí ha detallat a un centenar de veïns de La Móra-Tamarit què els espera en la “marató” que hauran de recórrer per aconseguir ser reconeguts com a EMD.

Ho ha fet acompanyat del president de la seva agrupació, Josep Puig; el president de l’Associació de Veïns de La Móra-Tamarit, Francesc Garcia; i de Quico Rull,  l’alcalde/president de l’EMD de Picamoixons (Valls), l’única del Camp de Tarragona. Entre els assistents també hi havia la regidora de Ciutadans a l’Ajuntament de Tarragona Sonia Orts.

Un centenar de veïns de La Móra-Tamarit han assistit a la reunió. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Un centenar de veïns de La Móra-Tamarit han assistit a la reunió. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els deures: recolzament veïnal gairebé unànime, i suport de l’Ajuntament

Aconseguir un acord veïnal el més ampli possible és, segons Cortés i la resta de ponents, condició fonamental per obtenir el reconeixement. En aquest sentit, Garcia ha recordat que l’any 2013 van fracassar anant a l’Ajuntament amb unes 700 signatures (més de la meitat del cens de la zona a l’època) per demanar que el barri fos reconegut com un Òrgan Territorial de Gestió Desconcertada. “No ens van fer ni cas”, ha lamentat.

Cortés ha insisit en què “la vostra força són els vots, i per tant com més en presenteu més cas us faran”, i ha explicat que en alguns casos els veïns d’una zona han optat per crear un partit propi per assolir les seves reivindicacions. Actualment, el número de veïns empadronats a La Móra-Tamarit és de gairebé 2.000.

“Entre altres coses, una EMD pot demanar subvencions que no pot demanar l’Ajuntament. És a dir, els suma recursos externs, sense restar els que ja té”, ha recalcat Cortés com un dels arguments per convèncer el consistori. “Heu d’aconseguir el suport de tots els partits polítics. A vegades és més una qüestió de fer pedagogia, perquè la majoria s’hi oposen per desconeixença del que significa realment tenir una EMD”, ha insistit.

La Móra-Tamarit té gairebé 2.000 habitants censats. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La Móra-Tamarit té gairebé 2.000 habitants censats. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Garcia, president de l’Associació de Veïns: “Volem aportar coses bones a Tarragona, no sortir-ne”

El president de l’Associació de Veïns La Móra-Tamarit, Francesc Garcia, ha insistit en què la seva reclamació és en positiu: “Volem aportar coses bones a Tarragona, no sortir de Tarragona”. Garcia ha començat la ponència recordant els arguments que recolzen la seva reivindicació. Entre altres, aquestes són que Tamarit ja va ser un municipi independent abans que fos annexionat a Tarragona el 1950, i que es troben a 11 quilòmetres del centre de la ciutat.

L’entitat veïnal es troba a l’espera de que l’Ajuntament els faciliti un informe amb dades sobre els recursos, ingressos i despeses de l’Ajuntament relacionades amb La Móra-Tamarit, per tal de valorar la viabilitat de ser declarada EMD. “Estem segurs que el nucli genera recursos suficients per autogestionar-nos, entre altres coses perquè els serveis que ens arriben de l’Ajuntament són molt limitats”, ha afegit Garcia.

Rull, president/alcalde de Picamoixons (Valls): “Nosaltres també estàvem deixats de la mà de Déu”

Quico Rull, president/alcalde de Picamoixons, l’única EMD del Camp de Tarragona (pertanyent a Valls), ha mostrat la seva solidaritat amb la lluita del barri tarragoní que limita amb Altafulla: “Com vosaltres, nosaltres també estàvem deixats de la mà de Déu. Ens vam començar a moure i finalment vam aconseguir l’autonomia”.

Rull també ha explicat l’experiència d’aquesta EMD, i els punts forts i dificultats que s’hi han trobat. Picamoixons representa el 3% de la població de Valls, i està situat a 5 quilòmetres del centre vallenc. Al contrari que Tamarit, Picamoixons no havia estat mai un municipi abans de ser declarat EMD. “En el nostre cas, el 95% del funcionament de l’EMD és el mateix que pot tenir un nucli que és muncipi. T’has de barallar contínuament amb l’Ajuntament, però tenim sort que la Diputació de Tarragona ens reconeix i ens permet, per exemple, demanar subvencions de forma independent”, ha explicat.

Exterior del local de l'Associació de Veïns La Mora-Tamarit. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Exterior del local de l’Associació de Veïns La Mora-Tamarit. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Puig, president de l’Agrupació d’EMD de Catalunya: “L’Ajuntament ni es digna a rebre a Garcia”

El president de l’Agrupació d’EMD de Catalunya, Josep Puig, és també el president/alcalde de l’EMD de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès), la més gran del territori català, amb 8.500 habitants. Puig ha posat com a exemple de la deixadesa de l’Ajuntament el fet que “l’alcalde ni tan sols s’ha dignat a atendre el vostre president a l’Ajuntament”. Com la resta de ponents, Puig ha insistit en què “com més a prop es té l’administració, més beneficis hi ha per la zona”.

Puig representa les 65 EMD que hi ha actualment a Catalunya. A banda de la de Picamoixons, a la demarcació de Tarragona n’hi ha tres a Tortosa (Jesús, Bítem i Campredó), una a Tivissa (La Serra d’Almos), i una a Sant Jaume d’Enveja (Montsià). Les dues últimes en sumar-se han estat l’Estartit, a Torroella de Montgrí, i Sant Miquel de Balenyà (Seva), que van ser reconegudes com a EMD el 8 de febrer del 2015.