.

La Moixiganga de Tarragona serà la representant de Catalunya al 13è Festival Internacional de Dansa Patrimonial “Ezpalak” de Pamplona –Navarra–  i en la 53ª edició de l’Euskal Jaia d’Eibar –Guipúscoa, al País Basc–  que se celebren aquest cap de setmana els dies 26 i 27 de maig.  Ambdues  cites tenen com a eix temàtic les torres humanes i hi participaran set grups que procedeixen de la localitat aragonesa de Tauste –Saragossa–, basques de Berantevilla –Àlaba– i Eibar, i les navarreses de Cabanillas i Pamplona.

Les localitats de Pamplona i Eibar han volgut dedicar els seus festivals de dansa d’arrel patrimonial, de llarga trajectòria, al món de les torres humanes. Aquestes construccions van arribar als territoris de Navarra i del País Basc a través dels balls de valencians que, procedents de les terres del País Valencià, pujaven per les riberes de l’Ebre per actuar en les festes del Corpus i patronals.  En aquest sentit, la tria dels set grups participants en els festivals del proper cap de setmana inclou la fossilització d’un ball de valencians complet en estat primigeni com és el cas del de la vila aragonesa de Tauste amb construccions de quatre pisos; i la pervivència de torretes de tres alçades al poble basc de Berantevilla i al navarrès de Cabanillas.

La Moixiganga de Tarragona representarà les arquitectures humanes que a Catalunya i al País Valencià van intentar sacralitzar el ball de valencians tot creant figures o quadres plàstics de caràcter religiós, perquè no continués creixent en altura. Paral·lelament, els grups pertanyents a les dues localitats organitzadores, Duguna dantza taldea de Pamplona, Ortzadar Euskal Folklore Elkartea de Pamplona i  Kezka de Eibar, ofereixen les recreacions de les torretes del ball de valencians que havien arribat fins a localitats com la mateixa Pamplona o tan al nord com Bilbao.

Amb 33 components que viatgen, dissabte 26 de maig la Moixiganga de Tarragona obrirà les actuacions al 13è Festival internacional de dansa patrimonial “Ezpalak” de Pamplona –Navarra– que tindran lloc a la cèntrica plaça de los Burgos, vora la carismàtica plaça de l’Ajuntament, a les 12.30 h del migdia. Diumenge 27 les actuacions es traslladen a la localitat guipuscoana d’Eibar, on es desenvoluparan a la mateixa hora a la plaça Untzaga. L’esdeveniment a Eibar es tracta de la 53a edició del Festival Basc.

La Moixiganga de Tarragona

Es tracta d’una representació al·legòrica pertanyent al seguici popular de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, declarades d’interès turístic estatal i d’interès patrimonial nacional. Executa la representació de la Passió de Jesucrist, en forma de quadres plàstics configurats per diferents arquitectures humanes com els pilars i les torres.  Llueix el color carmesí, cromatisme històric de la ciutat en la seva festa gran; el característic barret de flors; i les atxes que il·luminen els misteris.

Actua els dies 22 i 23 de setembre a Tarragona. També ho ha fet en d’altres localitats, com al km0 de la muixeranga valenciana, Algemesí; a l’interior de la Seu de Manresa i de la parròquia de la Geltrú a Vilanova, i excepcionalment dins la catedral de Tarragona; o a la localitat italiana de Rocca Grimalda, en la qual el seu Museu de la Màscara custodia un vestit del grup tarragoní.

Les moixigangues catalanes nasqueren durant el segle XVIII i la documentació històrica tarragonina permet comprovar la seva continuïtat durant el XIX, sent un dels primers elements que sortiren a actuar després de la terrible guerra del Francès que destruí la ciutat de Tarragona. Perduda com la major part del seguici a les acaballes d’aquella centúria, fou recuperada l’any 2000 essent actualment una entitat sense ànim de lucre.

/* JS para menú plegable móvil Divi */