.

Imatge de les instal·lcions de CLH a Tarragona. Foto: elconfidencial

El ple de l’ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest divendres ‘modernitzar’ el POUM, començat a redactar l’any 2003 i aprovat el 2013. La rentada de cara ha de servir a més per tenir més arguments jurídics a l’hora de fer front a la querella presentada al seu dia contra la totalitat de l’ordenament urbanístic per CLH, guanyada en primera instància amb sentència favorable per a l’empresa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i recorreguda davant del Tribunal Suprem tant per l’Ajuntament com la Generalitat. La intenció és actualitzar la memòria social (previsions de creixement), l’avaluació econòmica i financera (deixant enrere les xifres calculades durant els anys de vaques grasses) i les fitxes econòmiques de sectors i polígons a desenvolupar. Amb aquest canvi de criteris es vol fer econòmicament més viable la marxa de CLH del seu emplaçament actual i facilitar-ne l’entesa.

El debat ha servit perquè el regidor d’ERC, Xavi Puig, carregués contra un pla general que rebaixa expectatives de creixement demogràfic però que en canvi no retalla plans urbanístics a desenvolupar en extensió, com el de La Budellera (“és un POUM que està al servei de quatre persones poderoses que tenen llibertat per vendre pisos”), i perquè el líder de Ciutadans, Rubén Viñuales, ataqués la “bel·ligerància” dels republicans contra un ordenament “que és fill d’ERC” en haver estat aprovat durant el temps en què van estar a govern.

El tinent d’alcalde de Territori, Josep Maria Milà, explicava en roda de premsa un cop acabat el ple que amb les modificacions a l’estudi econòmic i financer “volem demostrar que el planejament és viable econòmicament per al privat i és sostenible per a l’Ajuntament, és a dir, que no hi ha de posar diners per desenvolupar el Pla General”. El que ha titllat com “adaptació de l’estudi a la realitat actual dels costos d’urbanització i dels preus de venda” no va més enllà, i “no modifica el model de ciutat tal com està planejada. L’únic que fa és allargat els terminis” per convertir els desenvolupaments sobre mapa en realitat. En aquest sentit, Milà ha deixat clar que “el Pla General està en sintonia amb el Pla Territorial del Camp de Tarragona, la Llei d’Urbanisme i el Pla Territorial General de Catalunya” pel que fa a criteris de sostenibilitat. “Penseu que dels creixements previstos només el 20% són sòls edificables per fer-hi habitatges. El 80% restant són sistemes: zones verdes, equipaments i altres. El model és el d’una ciutat compacta i no hi ha ja més creixement en extensió”, ha assegurat.

Nadal: “Tard i malament, no convenceran a ningú”

Milà també ha entrat en l’aspecte més concret, i és com salvar el POUM davant dels tribunals. El portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, havia denunciat durant la seva intervenció que la contractació d’una empresa per introduir les modificacions dins de l’estudi econòmic i financer que ajudin a “aturar els processos judicials oberts, convencent a les parts que es milloraran els excessos de càrregues i renunciïn a la impugnació del POUM”, arribava “tard i malament”.

En declaracions posteriors a tarragona21 Nadal ha clarificat que “bàsicament existeixen dos contenciosos interposats. Un és el que fa referència al tema de la CLH i l’altra a Pous Boronat. Arribats a un punt en el qual les resolucions que es puguin emetre sobre aquests dos procediments poden afectar la vigència del POUM, el que fa tard i malament el govern local -assegurava l’alcaldable nacionalista- és contractar una empresa per redactar uns informes que identifiquin aquelles càrregues urbanístiques que impedeixen fer viable els plans parcials o, fins i tot, la figura del Pla General”. Tanmateix, Nadal està convençut que “l’informe presentat avui aquí d’aquesta empresa de Barcelona no convencerà a ningú de què els temes judicials relatius al planejament general poden quedar resolts per un acord entre les parts”.

Milà: “El Tribunal Suprem ja ens ha acceptat la cassació”

En aquest sentit el tinent d’alcalde ha reconegut que “els cinc contenciosos més importants als quals ha hagut de fer front el POUM es van fer de resultes del que crec que era un estudi econòmic mal plantejat. Un d’ells ens va fallar en contra, com era el de CLH, a qui li va ser fàcil demostrar que el seu sector no era viable perquè només el trasllat de l’empresa val 20 milions d’euros. Per tant, per molta operació urbanística que facis et serà difícil amortitzar aquest cost. A més volien anul·lar el POUM amb caràcter general. I en aquest cas el Tribunal Suprem ja ens ha acceptat la cassació entenent que per la manca d’un informe sol d’hidrocarburs no es pot anul·lar una feina de 13 anys. Amb l’actual feina el que volen deixar clar és la viabilitat de cada sector” i d’aquesta manera “superar la incertesa que esgrimien des de CLH” sobre la viabilitat de l’empresa generada per l’estudi econòmic sobre el que es basava el recurs.

J.Siré