.

Imatge de l’accident que es va produir a l’empresa IQOXE. Foto: Cedida

El Govern central es plantejarà fer canvis en la seguretat de la indústria química i petroquímica, ja força rigorosa, en funció de les conclusions que en tregui la investigació que està duent a terme la Generalitat de Catalunya.

Així hi ha expresat la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, en resposta a una interpel.lació feta per la senadora tarragonina Laura Castel i en seu senatorial durant la sessió de contol al Govern. No obstant això, la ministra no s’ha compromès a donar compliment a la petició, avalada per l’alcalde de Tarragona, feta per la senadora tarragonia en el sentit que es creï una Agència de Seguretat Química de tarannà independent i que pugui sancionar les empreses químiques que no acompelixin amb la seguretat. El mateix alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, li ho va demanar en persona al president del Govern, Pedro Sánchez.

Maroto ha estat prudent en la resposta i ha llençat pilotes fora, no avançant esdeveniments, però ha deixat clar que un accident com el viscut per l’empresa IQOXE, que provocà tres morts i sis ferits, és ‘un fet excepcional‘, que ‘un cop efectuada la investigació serà el moment per determinar si cal fer canvis en la reglamentació existent, mot intensa en el camp de la petroquímica. El que cal és que un cas com aquest no ha de tornar a repetir-se‘, ha afegit.

La ministra avui en el ple del Senat ha respost les peticions de Castel afirmant que ‘cal deixar treballar a les unitats tècniques per identificar de manera rigorosa les causes. Segur que la Generalitat determinarà les causes de l’accident i aleshores podrem prendre les mesures pertinents’. ‘Prendrem qualsevol mesura per millorar la reglamentació de la seguretat industrial’, ha continuat afirmant. La ministra ha reiterat que la indústria química està sotmesa ‘als més exigents sistemes de seguretat’. Maroto ha reconegut que la majoria de la producció del sector a Espanya es dóna a Tarragona.

No és raonable posar en dubte tota la seguretat de la indústria química‘, ha dit, fet que ningú ha qüestionat fins ara a Tarragona. ‘L’índex d’accidents és baix’ en comparació a altres sectors: ‘És un sector segur‘, ha afirmat. Tampoc és responsable transmetre la idea a la societat que existeix un risc a la indústria química i petroquímica’, ha etzibat. L’accident ‘és excepcional, sense precedents per la projecció d’elements a llarga distància. Demostra que la reglamentació nacional està funcionant perquè ha estat excepcional’.

La ministra ha continuat argumentant qué la qüestió de la seguretat industrial és competència ‘de les comunitats autònomes’, així com la vigilància. Castel li reclamava la creació de l’Agència de Seguretat Química, petició concreta que no ha estat atesa en la seva interpel.lació, per la qual cosa ERC presentarà una moció al Senat reclamant-la.

Castel demana una Agència de Seguretat Química

Castel havia reclamat a la ministra que cal ‘crear el lideratge’ que ‘aglutini tots els agents implicats‘, inclòs el transport i emmagatzemament de productes, que s’ha de materialitzar amb la creació d’una Agència de Seguretat Química, un organisme independent situat a la zona de Tarragona, ‘que inclogui capacitat sancionadora’.

Tindria com a funcions ‘regular les inspeccions a les instal.lacions, poder proposar normatives en matèria de seguretat, adecuar la legislació nacional a la internacional i que pogués fer cessar activitats de manera immediata‘. També informar a l’opinió pública ‘de manera més exigent’. ‘Cal el personal i els recursos aliniats en la mateixa direcció’, ha recalcat. Castel ha recordat que en els darrers mesos, Tarragona ha viscut quatre accidents químics. La senadora vol que s’obri el debat sobre els límits que es fixa en la seguretat al sector.

La senadora republicana havia afirmat en la seva intervenció que l’accident ha plantejat ‘un abans i un després entre la indústria química i la  població veïna‘. Fins aleshores, ‘la població tenia una sensació de seguretat controlada’. Però ara cal saber qui lidera la seguretat en la indústria química i petroquímica de Tarragona. Els ciutadans necessiten recobrar la tranquil.litat i saber en quines mans ens trobem‘. Cal ‘cobrir el buit de gestió que existeix’. En altres  països, aquest buit l’han omplert organismes com agències independents -Gran Bretanya-. ‘No n’hi ha  prou amb plans de seguretat interior i exterior’, ha conclòs.

Accediu al vídeo de les intervencions de la senadora i de la ministra en aquest enllaç.

Jaume Garcia