.

Un autobús municipal de Tarragona. Foto Cedida.

Un autobús municipal de Tarragona. Foto Cedida.

Les erivindicacions laborals dins de la plantilla de l’EMT han desembocat en una convocatòria d’aturades parcials els pròxims dies 8 i 10 de maig (quatre hores diàries, repartides de 10 hores a 12 hores i de 16 hores a 18 hores). Les incidències, però, ja s’han començat a notar aquest mateix dimarts, per la qual cosa des de l’ajuntament s’ha fet pública una nota on informa “que els serveis ordinaris i extraordinaris s’estan veient afectats per un conflicte laboral que s’està produint a l’empresa, en relació a la reivindicació d’una pujada salarial i a la millora de la flota. Des de la pàgina web www.emtanemambtu.cat es poden consultar les incidències i la informació actualitzada sobre la prestació del servei”.

Els responsables del comitè d’empresa han fet públic un comunicat on afirmen que les aturades volen “provocar el menor dany possible i que qualsevol persona tingui suficient flexibilitat per acudir al seu lloc de treball”. Aquesta alternativa és considerada com “l’única sortida possible” a un conflicte que centren en el material de treball (des d’autobusos “obsolets” d’entre 20 anys i 10 d’antiguitat fins “emissores deficients”) a condicions laborals (“horaris poc recomanables per raons de salut i seguretat per als conductors”) que generen “greuges comparatius” dins del personal de l’empresa municipal.

Per la seva banda, fonts de l’empresa han situat el conflicte també “en dues reivindicacions. La primera és la dels recursos, i en aquest sentit ja hi estem a sobre des de fa temps. S’està redactant el plec de condicions per la contractació, en modalitat de compra, rènting o de lloguer, de les noves unitats que està previst arribin a finals d’any. I de cara a l’any vinent ja es podran adquirir de noves amb finançament propi”. En aquesta mateixa línia, “les noves emissores digitals ja s’estan instal·lant” sense que les mateixes fonts considerin que provoqui cap risc per al conductor.

Alhora, les fonts confirmen que en el segon punt contemplat dins de les raons per iniciar aquesta protesta sindical hi figura “l’eliminació de la bretxa salarial entre diferents categories”. Un punt que les mateixes fonts consideren inevitable perquè “en cap cas tenen les mateixes responsabilitats ni el mateix nivell de qualificació acadèmica un conductor, un cap de servei o un cap de trànsit”. De fet, un element que pot fer entendre també part de les demandes sindicals és la reducció d’ingressos per hores extra. La congelació salarial dels treballadors públics per la llei de sostenibilitat financera del 2012 deixa poc de marge de maniobra en una negociació col·lectiva, i la denúncia de l’actual conveni col·lectiu no garanteix pactar-ne un de millor en les actuals circumstàncies. Dins d’aquest context, cal tenir en compte que a finals de l’any passat les hores extres computades eren de només 4.000 (per sota del límit legal), mentre el 2016 van ser 15.700 i el 2015 17.000, incomplint amb escreix el topall màxim permès.

Ara bé, fons sindicals consultades per aquest diari recorden al voltant d’aquest argument que “la retallada de personal del 20% produïda el 2012 va afectar únicament a la plantilla de condutors. Això va suposar una càrrega de feina sobre els que es van quedar que justificava la necessitat de fer tantes hores extres, i que es motiu d’un increment de baixes laborals per sobrecàrrega de treball”. I en referència a la petició d’un augment salarial, les fonts es remeten al conveni del 2011, que marcava un increment salarial en un període escalonat de tres anys que mai es va acabar complint per als conductors “però sí que es va implementar en altres categories tot i no està reflectides al conveni”.

J.S.

/* JS para menú plegable móvil Divi */