.

Un dels objectes i serveis que es podien usar a la Llotja de Reus. Foto: Tots21

Imatge que oferia aquest matí la Llotja de Reus. Foto: Tots21

L’Escola del Treball -l’Institut d’FP Baix Camp, per entendre’ns- ha estat històricament un factor de capitalitat de Reus i de lligam amb el món empresarial. Tothom havia d’anar a Reus per estudiar FP, com també Batxillerat. Amb el pas del temps i la millora econòmica general, els municipis de les comarques van anar inaugurant instituts, la majoria de batxillerat, però alguns també d’FP, o amb ensenyaments d’FP. I amb el temps, s’implantaria l’FP Dual, la fórmula en què s’uneixen instituts i empresa.

Avui ha estat el dia de l’FP Dual a la Llotja de Reus, farcida amb centenars d’estudiants que s’atançaven a les parades muntades per les empreses interessades a fer o mantenir les pràctiques. La pandèmia va frustrar celebrar presencialment aquest encontre i aquest dimarts ha pogut fer-ser realitat.

Instituts com el Julio Antonio de Mora d’Ebre, especialitzat en el món de la reparació de cotxes; l’Institut Terra Alta de Gandesa, amb una oferta en electromecànica, o l’Institut Joan Guinjoan de Riudoms, amb tecnologies e-learning i que oferia electromecànica de vehicles, eren alguns dels presents a aquesta mena de fira, on tampoc han faltat els instituts de Reus.

La convocatòria perseguia tres grans objectius. Ho explicava Mercè Martínez, responsable de l’àrea d’FP-Dual de la Cambra de Comerç: “Assessorar les empreses en els avantatges de participar a l’FP-Dual, informar de les diferents alternatives de l’FP-Dual que demana el teixit empresarial del territori i millorar l’ocupabilitat de les persones mitjançant l’experiència professional”. El públic de la Cambra és l’empresa i “el que fem és assessorar-les de com acollir un alumnes en pràctiques en FP-Dual, com ara els beneficis de la contractació, obligacions que té l’empresa, el valor afegit d’acollir un alumne en pràctiques,… Això no és possible si no tenim l’alumnat, i per això hem creat aquest espai”.

No tot eren flor i violes, però. Hi havia peticions urgents a l’administració catalana en el cafè que s’ha organitzat a primera hora. Martínez detalla les peticions: “Volen que la normativa a l’hora d’acollir un alumne en Dual, les obligacions que té en sou i alta a la Seguretat Social la pròpia empresa, no es faci de manera unilateral per part de l’administració, ja que reclamen que es compti amb elles a l’hora de redactar la llei”.

Les empreses que disposaven d’estand propi a la fira són Indústries Teixidó, Indústries Preciber, LyondellBasell, Elring Klinger, Port Aventura, MaserGrup, Liasa, Emasa, Escardó, Ajuntament de Reus i l’Institut Villablanca. I els instituts presents a la mostra són tots els de l’àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus, com és el cas de l’INS Ramon Berenguer IV de Cambrils, l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, l’INS Antoni Ballester de Mont-roig, l’Institut Martí l’Humà de Montblanc, l’Escola Agrària de Gandesa, l’INS Priorat de Falset i els instituts de Reus INS Tapiró, INS Gaudí, INS Domènech i Montaner, INS Baix Camp, Escola d’Horticultura i Escola Maria Rosa Molas.

La sala d’actes, plena de joves que escoltaven casos d’èxit en FP-Dual. Foto: Tots21

La Fira es complementa amb un programa paral·lel d’activitats que es realitza a les dependències de l’edifici corporatiu. És el cas dels Cafès de Treball, amb instituts i empreses que es realitzaran a primera hora del matí i de la tarda, la taula rodona de casos d’èxit que ha moderat Maria del Olmo i que ha omplerts la sala d’actes, o el Vermut Cambra “Noves mentalitats per a les empreses del segle XXI”, a càrrec de la consultora Elena Palma.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */