.

.

TOTS 21

El raper Valtònyc atenent els mitjans de comunicació amb el seu advocat, Simon Bekaert, després de la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant que rebutja l’extradició. Foto: Nazaret Romero

La fiscalia belga ha anunciat aquest dimarts que no recorrerà la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant que rebutja l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. La fiscalia belga tenia 24 hores per recórrer la decisió, però finalment ha decidit no fer-ho i posar fi així al periple judicial del cantant a Bèlgica per l’extradició. El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha rebutjat aquest dimarts de nou l’entrega del raper en una decisió que ha arribat després que el Tribunal de Cassació ordenés reexaminar el cas. El tribunal de Gant havia de revisar si es podia extradir Valtònyc pel delicte d’injúries a la corona perquè la resta ja estaven descartats i ha confirmat de nou que no en no trobar un delicte equivalent a Bèlgica.

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ja va rebutjar al desembre per primer cop l’extradició de Valtònyc, condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. Després d’un recurs de la fiscalia belga, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, que va ordenar reexaminar el cas, però només pel delicte d’injúries a la corona.

Per aquest motiu, ara la nova sala de jutges ha hagut de reexaminar el cas, però només per revisar, tenint en compte les instruccions de Cassació, si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. Amb la decisió de Cassació, l’extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja quedava descartada, i ara la sentència d’aquest dimarts descarta també per injúries.

En la seva decisió en resposta a un recurs de la fiscalia belga, Cassació havia criticat que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola no estaven penalitzats en la legislació belga «per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847», que imposa penes de fins a tres anys de presó per injúries a la corona.

Apuntava que a l’hora d’analitzar els fets no s’havien tingut en compte articles del codi penal belga que castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Ara, el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha rebutjat l’extradició de Valtònyc també tenint en compte el delicte d’injúries en general.

Nazaret Romero