.

La presó de Neumünster amb expectació mediàtica el 27 de març . Foto: ACN

L’Audiència de Schleswig-Holstein ha deixat Carles Puigdemont en llibertat llibertat sota fiança després de descartar el delicte de rebel·lió en la petició d’extradició que va fer Espanya. Tal com ha afirmat en un comunicat, el considera “inadmissible” perquè a l’hora d’equiparar-lo amb el delicte alemany d’alta traïció, no es compleix el requisit de violència.

El tribunal sí que ha admès que es pot estudiar l’extradició de l’expresident per un delicte de malversació, com també va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Amb aquesta resolució, segons ha avançat el Canal Notícies 324, Puigdemont podrà sortir de la presó, previ pagament d’una fiança de 75.000 euros, mentre l’Audiència n’estudia l’extradició, una decisió que pot arribar en un termini màxim de dos mesos. La justícia alemanya també dictamina que no té motius per creure que hi ha risc que sigui “perseguit” a Espanya.

El comunicat del jutge indica que, a priori, el delicte de malversació “no sembla inicialment inadmissible” però creu que cal “aclarir més fets i obtenir més informació”. En el seu comunicat, el tribunal d’Schleswig-Holstein assegura, també, que la justícia alemanya és imparcial i que no té constància que hi hagi una “persecució política” contra Puigdemont. Tenint en compte que es descarta el delicte de rebel·lió, el jutge diu que queda rebaixat de forma “significativa” el “risc de fuga” de Puigdemont i que, per tant, no calen “mesures tan dràstiques” com la presó preventiva.

La defensa alemanya de Puigdemont ha celebrat el posicionament de la Justícia alemanya. En un comunicat, l’advocat Till Dunckel, del bufet Nesselhauf que porta el cas de Puigdemont, ha dit que l’acusació per rebel·lió era “vergonyosa” i que “òbviament” la justícia alemanya l’ha hagut de rebutjar perquè “no tenia base”. Així mateix, la defensa ha informat que el jutge alemany vol més informació sobre les acusacions per malversació de fons abans de decidir com procedir. “Respectem aquesta decisió del tribunal”, ha dit la defensa de Puigdemont.  Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Puigdemont, ha recordat a través de Twitter: “Sempre havia dit que mantenia plena confiança en la justícia alemanya”.

Un altre advocat que ha reaccionat a través de Twitter és Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras. Ho ha fet en dues piulades, en les quals ha dit: “La justícia alemanya diu que no hi ha violència? Curiós que coincideixi amb les defenses que estem duent a terme”. En la segona piulada ha afegit: “Després de la decisió alemanya ara la qüestió és si mantindran o retiraran l’euroordre”.

L’adjunt a la presidència d’Esquerra (ERC), Pere Aragonès, ha subratllat també en un missatge a twitter: “Molt content per la decisió de la justícia alemanya d’alliberar Puigdemont. La justícia espanyola davant el mirall”. Per la seva banda, el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha reaccionat sense subtileses. “Quina patacada s’acaben de fotre!”, ha afirmat a la xarxa social Twitter minuts després de conèixer-se la decisió.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha reaccionat via twitter: “La justícia alemanya veu clara la desproporció i irracionalitat dels delictes que s’investiguen als polítics catalans!! President Puigdemont, ells també veuen que no hi ha rebel·lió. Seguim!”.

Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han contraposat la decisió del tribunal alemany de deixar en llibertat sota fiança Puigdemont a la situació que viuen els empresonats a l’Estat espanyol pels mateixos fets. En una piulada a les xarxes socials, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha valorat que Puigdemont ha quedat en llibertat sense delicte de rebel·lió i ha afegit que a Europa “sembla que sí que hi ha justícia” i “es respecten el drets fonamentals”. “Aquí, Cuixart i la resta de presos polítics segueixen a la presó. Vergonya!”, ha manifestat. De la seva banda, l’ANC ha fet una piulada assegurant que amb la decisió de la justícia alemanya “l’Estat espanyol descobreix la separació de poders” i reclamant la llibertat dels empresonats a l’Estat. A més, Òmnium ha anunciat que s’activarà la caixa de solidaritat per “col·laborar” amb la fiança de 75.000 euros fixada per a Puigdemont.

La fiscalia espanyola creu que “no hi ha possibilitat de recurs” davant la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont. Així ho han considerat fonts del ministeri públic, preguntades per l’ACN sobre si demanarien a la fiscalia alemanya que presenti recurs. Les mateixes fonts han afegit que estan a l’espera de veure la resolució judicial per valorar-la i treure’n conclusions definitives sobre els propers passos a seguir.

La CUP vol investir Puigdemont

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha afirmat que el que tocaria ara és “anar a investir” Carles Puigdemont, després que aquest hagi quedat en llibertat sota fiança a Alemanya. Aragonès ha afegit que Puigdemont no és el seu candidat però sí el que aconseguiria “consens entre l’independentisme i pot fer avançar el procés des del punt de vista nacional”. El diputat ha celebrat l’alliberament del líder de Junts per Catalunya (JxCAT) i ha afirmat que posa de manifest que part de la judicatura espanyola “actua de manera persecutòria i antidemocràtica” fent una “actuació de part” i “seguint allò que li dicta el govern espanyol”. El cupaire ha explicat que, com ve defensant la CUP, “no hi havia cap motiu perquè Puigdemont fos detingut” i ha afegit que “no es podia demostrar cap violència” en la seva actuació.

Redacció/ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */