.

La Junta Electoral Provincial ha resol no autoritzar durant el període electoral que s’enceta el pròxim dimarts dia 5 de desembre les manifestacions que es puguin dur a terme en espais públics per demanar la llibertat dels consellers i membres de la societat civil empresonats per la Justícia espanyola.

Segons l’acord emès per aquesta instància amb data de dimarts passat i al qual ha tingut accés Tarragona21.cat, la “finalitat pretesa ‘llibertat o solidaritat amb els presos polítics’ forma part del programa polític d’almenys dues formacions que concorren a les presents eleccions” del 21-D. Per tant acorda denegar les activitats previstes a partir del primer dia oficial de campanya pel representant del grup de persones de gent gran reusenques que cada dia laborable es personen davant l’Ajuntament per reivindicar la llibertat dels presos, i la de l’entitat Tortosa per la independència prevista per als dies 11 i 18 de desembre.

La resolució, tot i resoldre dos casos particulars, afecta a tots els actes que tinguin la mateixa finalitat reivindicativa que es puguin organitzar arreu del territori durant el període marcat per la convocatòria dels comicis autonòmics. Tanmateix, també aclareix que fora d’aquest parèntesi “ha de primar el dret fonamental de reunió i manifestació sense que hi càpiga cap limitació més enllà d’aquelles que consideri l’autoritat governativa competent”.

Agnès, de 80 anys, consternada i enraviolada

Aquest diari ha pogut parlar amb l’Agnès, de 80 anys, que encara té present el franquisme i que és una dels prop de cent persones d’edat avançada que “ens concentrem cada dia des de fa tres setmanes de dilluns a divendres a la plaça del Mercadal. Ho fem en parelles de dos en dos portant pancartes en silenci on demanem la llibertat dels presos polítics. Fem dues voltes i al final ens posem davant la façana reclamant que els alliberin. Els divendres cantem Els Segadors i després ens anem cap a casa. Tot molt senzill, modest i pacífic”.

El model escollit és el de “les reivindicacions de les àvies de la Plaza de Mayo argentines” i va sorgir via washap entre un grup d’amigues que van decidir fer aquest pas, al qual després s’hi han sumat desenes de persones més. “Una àvia de Mollet del Vallès em va donar la idea -explica l’Agnès- i jo em vaig posar en contacte amb una amiga meva que és modista i vam decidir fer uns mocadors grocs que també portem a les concentracions. I així, via xarxes socials, al final som els que som”.

Un representant del grup va demanar tot just a l’inici “permís als Mossos d’Esquadra. No hi va haver cap problema. Fins que avui (dimecres) ens ha arribat aquesta resolució. Nosaltres creiem que és fruit de la denúncia d’alguna partit. Ara -reconeix l’Agnès- ens sentim consternats i amb molta ràbia. I no ho acceptem. Demà ho acabarem de parlar quan ens reunim i ja veurem quina decisió prenem de car al dimarts vinent. Modestament, ens sentim un col·lectiu tan poc agressiu”, deixa anar amb una ironia que agafa tocs de cert dramatisme quan recorda temps passats, i viscuts: “Nosaltres hem patit el frnaquisme i no pensem que la democràcia hagi de ser això”, conclou l’Agnès.

J.S.