.

Imatge d'arxiu de la bandera republicana i l'estelada, penjant del balcó de l'Ajuntament d'Altafulla

Imatge d’arxiu de la bandera republicana i l’estelada, penjant del balcó de l’Ajuntament d’Altafulla

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat mitjançant una resolució que ha fet pública aquest dijous la retirada de totes les estelades que es trobin a “edificis públics i locals electorals” de Catalunya mentre té lloc la campanya electoral, és a dir, fins als comicis municipals del 24 de maig. Ho ha fet en resposta a una petició original de Societat Civil Catalana, que li havia demanat que fes retirar les estelades instal·lades en espais i edificis públics de 323 municipis a Catalunya perquè això “vulnera la neutralitat política” durant campanya electoral.

A la seva resolució, la Junta Electoral Central estableix que durant els períodes electorals “els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política i per tant han d’abstenir-se de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que puguin considerar-se partidistes”.

Segons la JEC, per aquest motiu “han de retirar els que s’haguessin col·locat abans de la convocatòria electoral” -es va publicat al BOE el 31 de març- i aquest criteri “resulta aplicable a les banderes objecte de la consulta”.

La resolució també recorda que les Juntes Electorals “en compliment del deure de garantir la transparència i igualtat entre les formacions polítiques recurrents a les eleccions exigida per l’article 8 de la LOREG, tenen l’obligació de preservar el respecte al deure de neutralitat política que tenen els poders públics durant el procés electoral”.

Per últim acorda traslladar el contingut de l’acord a Societat Civil Catalana així com a les Juntes Electorals de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona “per al seu coneixement i trasllat a les corresponents Juntes Electorals de Zona”.

Al seu escrit, Societat Civil Catalana argumentava que CiU, ERC i la CUP utilitzen generalment l’estelada, de forma que aquestes banderes “s’han integrat en la seva pròpia simbologia partidista”.

Al seu parer, aquesta “invasió de l’espai públic és incompatible amb l’obligació de neutralitat dels poders públics i afavoreix les opcions polítiques d’aquells partidaris que pretenen la creació d’un estat independent a Catalunya”.