.

Foto de la jornada dels economistes 2019

Foto de la jornada dels economistes 2019

La Casa Joan Miret de Tarragona ha acollit aquest vespre la 24a edició de la Jornada dels Economistes que organitza anualment la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya a Tarragona i que enguany s’ha centrat en abordar la digitalització i la intel·ligència artificial com a factors clau per a l’empresa.

Un centenar de professionals de l’economia i de l’empresa han assistit a la jornada, que també s’ha pogut seguit per streaming. El catedràtic distingit de Ciència de la Computació i investigador (ICREA Acadèmia) a la Universitat Rovira i Virgili Josep Domingo ha abordat l’evolució de la intel·ligència artificial, “la qual ha passat de tenir una aplicació lúdica a ser una eina per prendre decisions que afecten directament els ciutadans com la de donar préstecs bancaris o fer previsions de valors de borsa”.

Domingo ha afegit que “és necessari que la intel·ligència artificial sigui transparent per tal que tothom entengui els paràmetres i algoritmes que s’utilitzen”. Durant la jornada, tres empreses de la zona de sectors molt diferents -la pesca, la indústria i la banca- han presentat el procés de digitalització que han emprès les seves organitzacions i els avantatges competitius que els ha suposat. En primer lloc ha intervingut José Martín, responsable d’Administració i Finances de Grup Balfegó, empresa de l’Ametlla de Mar dedicada bàsicament a la pesca de la tonyina vermella i que factura 60 milions d’euros anuals, ocupa a 230 persones i exporta a 24 països.

Martín ha volgut posar èmfasi en “la importància de la tecnologia i la gestió de les dades per a la nostra activitat” i ha recordat que “a Balfegó vam ser els primer en traçar electrònicament les tonyines mitjançant codis QR per tal que el client estigués informat en tot moment de l’origen, la talla, el pes, la documentació o el nivell de greix de cada tonyina”.

A continuació, Miguel Joglar, director corporatiu d’Enginyeria i IT de l’empresa de Vila-seca que fabrica caldereria i estructura per a tot el món SchwartzHautmont, ha explicat que “en els últims 2 anys hem fet un procés de transformació digital amb un software de gestió que fa que guanyem en rapidesa i flexibilitat a l’hora de gestionar els projectes”. Joglar ha afirmat que “disposar d’un sistema digital ben definit ens permet disposar de col·laboradors a la Índia i guanyar en competitivitat”.

Finalment, el director de Màrqueting i Estratègia Digital d’Ibercaja Nacho Torre ha abordat “la oportunitat estratègica que suposa l’economia digital per a una entitat financera”, destacant que “en l’entorn canviant actual és clau diferenciarse i tenir capacitat d’adaptació, i per això apostem per aliances i noves formes de treball”.

Torre ha explicat que “l’any 2016 vam iniciar un procés de transformació digital sempre tenint present els nostres valors i atents a les necessitats dels clients, que ara demanen mobilitat i serveis personalitzats”. El director de Màrqueting i Estratègia Digital d’Ibercaja ha detallat com “el nostre procés de transformació digital es basa en el posicionament i atracció, el client, les persones, els processos i la tecnologia que resulta en més usuaris, millor UX i un increment de negoci”.

El president de la seu de Tarragona del Col·legi d’Economistes de Catalunya Miquel Àngel Fúster i el degà de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili Antonio Terceño han inaugurat la jornada.

Fúster ha destacat que “la digitalització és part del futur de qualsevol organització o empresa”, mentre que Terceño ha subratllat que “el Col·legi i la universitat coincidim en la importància d’impulsar el sentit de pertinença dels nostres membres”.

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol ha clausurat la jornada comentant com “els diversos projectes presentats comparteixen emoció, il·lusió, motivació i entrega, mostra d’una tecnologia humanitzada”. El Col·legi d’Economistes de Catalunya és una corporació de dret públic de caràcter professional, que compta amb més de 8.000 col·legiats i col·legiades (prop de 500 dels quals de Tarragona) i més de 1.500 societats i despatxos vinculats (més de 160 dels quals de Tarragona) dedicats a les diferents vessants de l’economia i l’empresa.

Mitjançant l’organització d’activitats i prestació de serveis, es configura com un centre de formació i actualització professional i com un fòrum d’opinió obert a la societat en general. www.coleconomistes.cat