.

Jordi Turull durant el seu discurs d’investidura.

Jordi Turull no serà avui president de la Generalitat després que el consell polític de la CUP hagi anunciat poc després de les 16.00 hores que mantenia la seva abstenció a la sessió d’investidura duta a terme avui al Parlament. En la primera votació s’ha d’aconseguir una majoria absoluta de la que no disposa després del posicionament dels antisistema i en una hipotètica segona una majoria simple que Turull tampoc aconseguiria perquè la suma dels dos partits que li donen suport queda curta per dos diputats. El fracàs d’aquest tercer intent d’investidura després dels de Carles Puigdemont i Jordi Sánchez és, però, relevant perquè el fet que hi hagi una votació farà començar a córrer el rellotge cap a unes noves eleccions. El calendari deixarà dos mesos per buscar una sortida. En cas contrari, la dissolució de la cambra i la convocatòria electoral s’allargaria 54 dies més, i s’hauria de tornar a les urnes a mitjans de juliol. (clicar aquí per veure l’explicació del portaveu de la CUP justificant el seu posicionament durant el debat d’investidura)

Jordi Turull evita fer cap referència a la República

Turull ha ofert diàleg al Rei i al govern espanyol durant el seu discurs inicial. El conseller destituït amb el 155, però, ha evitat fer cap referència a la República. Sí que ha enviat un missatge de “tranquil·litat, confiança i seguretat” a la ciutadania: “Ens hem preparat per aquest moment” i “amb les victòries venen els reptes, i el nostre és enorme”, ha asseverat. Així mateix, ha demanat als diputats que siguin “dignes” de la victòria “a les urnes”, sense concretar si es referia a l’1-O o a les eleccions del 21-D.

El candidat de JxCat ha recordat Muriel Casals per constatar que “en un dia com avui” la rialla és la “més eficaç” de les respostes als “atacs, provocacions i menyspreus rebuts”. Turull ha demanat, així, somriure davant les adversitats perquè Catalunya té un futur “clar” al davant i perquè la llibertat no és “res més” que una oportunitat per a ser “millors”.

El candidat a la presidència també ha asseverat que en els darrers mesos s’han posat a prova els drets humans “més elementals”. Tot i això, Turull ha insistit en oferir diàleg a l’Estat: “No quedarà per nosaltres que hi hagi mà estesa si hi ha la més mínima esperança de rebre’n del cap de l’Estat o el govern espanyol”. El candidat ha conclòs aquesta primera intervenció demanant la confiança dels diputats: “Avui ens podem desfer d’entrada de les grapes del 155 i obrir un futur net, clar i brillant”.

Inés Arrimadas durant la seva intervenció. Foto: ACN

Arrimadas lamenten que els independentistes estiguin “adaptant la política a la situació judicial”

La líder de Cs, Inés Arrimadas, no ha donat credibilitat a l’oferta de diàleg a l’Estat de Turull. “Els que han trencat els ponts amb Espanya no els poden construir. No pot venir com a part de la solució perquè és part del problema”. Alhora, ha lamentat que els partits independentistes estiguin “adaptant la política a la situació judicial” que, segons ha apuntat, ells mateixos han provocat. I ha conclòs que si Turull no hagués d’anar demà al Tribunal Suprem, no seria candidat a la presidència de la Generalitat i avui no s’estaria celebrant el ple d’investidura que resultarà fallit. Encara sobre la “greu” situació judicial de Turull, la cap de l’oposició ha defensat que no és per les seves idees sinó pels seus actes.

Al llarg de la seva intervenció, Arrimadas ha ensenyat dues fotografies. La primera sobre l’eslògan ‘L’espanya subsidiària viu a costa de la Catalunya productiva’ del qual n’ha atribuït a Turull la idea i una segona fotografia en què es veu Turull acompanyant Oriol Pujol als tribunals. Unes imatges que, segons la líder de Cs, demostren que Turull no té credibilitat quan parla de diàleg. “Els que trenquen la convivència no poden garantir la unió. Els que han trencat els ponts amb Espanya, no poden reconstruir-los”, ha reblat. Així mateix, també ha retret a Turull que no hagi parlat de corrupció.

Sergi Sabrià ha intervingut en nom d’ERC. Foto: ACN

Sergi Sabrià presenta la investidura com “una victòria de l’1-O i el 21-D”

El torn d’Esquerra al debat d’investidura de Jordi Turull (JxCat) no l’ha fet el líder del partit, Oriol Junqueras, perquè està a la presó, però tampoc la seva cap de files al Parlament, Marta Rovira. Ha estat el portaveu republicà, Sergi Sabrià, l’encarregat de defensar el suport d’ERC a Turull amb la mirada posada, sobretot, en fer front a l’Estat, en acabar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, i en presentar la investidura com “una victòria de l’1 d’octubre i del 21 de desembre”.

Amb tot, conscient que la CUP ha anunciat que no facilitarà que Turull sigui escollit president en aquesta sessió, Sabrià ha avisat l’Estat que això no implica que els independentistes no acabin formant Govern. “Si no és avui, serà demà”, ha vaticinat. Finalment ha fet una crida als sobiranistes per “mantenir les fortaleses i superar les febleses” per poder “acumular una suma ingent, més gran” favorable a la independència i eixamplar la base del moviment.

El portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, en una imatge d’arxiu. Foto: Job Vermeulen

Iceta destaca el “gir sobtat” de Turull en fer un discurs “autonomista” però no se’l creu

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha destacat el “gir sobtat” expressat per Turull, en el seu discurs, que ha dit que ha estat de to “autonomista”. Tot i això, ha reconegut que no es creu aquest “canvi copernicà” i ha afegit que, en cas que fos sincer, oferiria “mà estesa” al candidat per posar en marxa les polítiques que requereix el país. “Ve amb un programa en que no parla d’independència, ni de república, sí de l’1-O però no del mandat, no ens parla de l’espai lliure de Brussel·les”, ha constatat el socialista.

El diputat ha afegit que el discurs de Turull s’assembla “com un ou a una castanya” a l’acord que ERC i JxCAT havien fet arribar a la CUP i ha assegurat que li ha recordat als discursos de l’expresident Jordi Pujol. Tot i això, Iceta ha reconegut que el seu grup no s’ha “acabat de creure” les paraules de Turull: “Lamentablement un discurs, una proposta no canvia una dinàmica, però pot assenyalar un punt d’inflexió”. Punt d’inflexió que per a Iceta requereix deixar de banda la via unilateral.

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech.

Xavier Domènech vincula Turull a la CDC “de la pitjor etapa”

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha criticat que l’independentisme subordini i lligui la seva tàctica al calendari judicial.  Xavier Domènech ha afirmat que “no hi ha estratègia” més enllà d’una “èpica demostrada reiteradament estèril”. Segons el líder de CatECP, l’única tàctica dels partits independentistes és la “pura reacció” als terminis que marquen els tribunals espanyols. A més, Domènech ha preguntat a JxCat i ERC si la proposta per investir Turull és per a escollir un nou president de la Generalitat o bé per a fer unes eleccions: “No es pot trair més la confiança del poble”, ha constatat.

Així mateix, Domènech ha carregat contra Turull per representar -segons ell- “la Convergència de la pitjor etapa”, el 3% i les retallades. El líder de CatECP ha lamentat que el candidat a la presidència prometi increments en matèria social i que, en canvi, “no li tremolés el pols” quan membres del moviment 15-M eren jutjats: “Se’ns fa difícil creure’l, a aquesta Convergència no li podem donar suport”, ha asseverat.

ACN