.

.

TOTS 21

Els directius de l'AEQT, durant la presentació de l'informe

La indústria química tarragonina planta cara a la crisi amb una xifra de negoci de 12.000 milions d’euros i una producció de 17,2 milions de tones durant l’any passat.

Malgrat que la producció ha descendit en els darrers anys, el sector es mostra més que satisfet per l’exercici 2013, un any “difícil” segons l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), en el qual s’han fet noves inversions al territori.

Els empresaris químics presumeixen d’haver assolit llindars històrics de baixa accidentalitat. L’AEQT manté reivindicacions històriques com el tercer fil o el conflicte elèctric. Insisteix que els Estats Units i Orient Mitjà són una “amenaça” que pot comportar el tancament de plantes a Europa.

El gran problema, però, són els elevats costos energètics a Espanya. L’Associació Empresarial Química de Tarragona continua treballant perquè l’Estat transposi una directiva europea que faria reduir els costos en infraestructura i subministrament elèctric. D’aquesta manera es podria atreure més companyies o noves inversions als polígons químics del territori.

Aquest dijous, l’AEQT ha presentat l’informe públic corresponent al 2013, un any que han titllat de complicat pels efectes de la crisi. Ha baixat la producció, que ha estat de 17 milions de tones, també la facturació total, d’uns 12 mil milions d’euros, però hi ha hagut noves inversions. Per exemple, l’any passat es va posar en marxa la planta d’aigua regenerada i diferents companyies han apostat per millores per que han servit per donar valor afegit a la producció. Enguany també se’n faran.

El president de l’AEQT, Jesús Loma-Ossorio, diu que detecten senyals positius per pensar que al 2014 es podrà créixer. El sector de l’automòbil és un dels que més està repuntant. Ara bé, alerta de la necessitat de ser més competitius.

La directora general de l’AEQT, Teresa Pallarès, ha dit que la prioritat serà assegurar el futur de la indústria química tarragonina i els prop de 30.000 llocs de treball, directes i indirectes, que genera la seva activitat.

Una de les apostes per guanyar competitivitat és la constitució del clúster ChemMed, que ha començat a caminar fa pocs mesos.