.

 

El certamen torna a ser una cita anual a partir d’enguany

 

Del 18 de novembre de 2022 al 8 de gener de 2023, arriba la novena edició del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona amb l’objectiu d’excitar la creació i la investigació fotogràfica entre els col·lectius artístics més emergents.

Com és habitual, SCAN Tarragona acollirà creadors i creadores de tot el món, amb la fotografia com a mitjà d’expressió, que mostraran el seu treball a través dels més de 25 actes programats, com ara l’exposició “Wartime!”, en el marc de l’emblemàtic Talent Latent; activitats participatives i tallers programats a diferents espais de Tarragona, entre altres.

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat, i el director artístic del festival, Jesús Vilamajó, han presentat el detall de la nova edició. Tal com ha expressat la consellera Inés Solé, “amb l’SCAN volem facilitar l’accés a totes les persones a una cultura conscient, útil i participativa”.

Una de les principals novetats serà que per primera vegada totes les activitats del programa giraran a l’entorn d’un únic eix temàtic social: la guerra. Tot plegat, amb la finalitat d’estimular el pensament i el debat sobre la funció de les imatges en ple segle XXI. Solé ha manifestat que “ens disposem a engegar la novena edició de l’SCAN, i ho farem com a cultura activa i responsable que som, en el marc d’una societat convulsada per la realitat: la guerra a Ucraïna, la pandèmia, les crisis econòmiques, l’increment de la desigualtat, la destrucció del medi ambient – i ha conclòs – a tot això no hi podem restar indiferents, i més quan el saber que adquirim l’aconseguim mitjançant les imatges”.  

Un altre fet destacat és que, a partir d’enguany, l’SCAN passarà de ser bianual a cita anual, com ja ho va ser durant les primeres edicions. 

SCAN vol convertir Tarragona en la capital de la fotografia a la Mediterrània  

Segons ha explicat la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat, “avui estem de celebració amb la recuperació d’un festival que en el seu origen havia estat un referent a Catalunya. El reprenem amb força i amb la voluntat d’esdevenir un referent de qualitat en el si de la comunitat fotogràfica i la cultura visual a la Mediterrània, posant el focus en la creació més emergent, i explorant la hibridació del llenguatge fotogràfic amb altres disciplines artístiques i creatives com a mitjà per a comprendre el món”. 

El director artístic d’SCAN, Jesús Vilamajó, ha explicat les principals línies del festival. Wartime! és la proposta expositiva en el marc de l’emblemàtica Talent Latent que el comissari, investigador i crític d’art, Sema D’Acosta, ha fet a partir de la convocatòria que l’SCAN va obrir aquest estiu. En total s’hi van presentar 120 projectes d’arreu del món sota la premissa que aquests abracessin la temàtica de la guerra. Entre tots aquests, D’Acosta n’ha seleccionat nou per a configurar-ne aquesta mostra col·lectiva que es podrà visitar a Casa Canals, seu de Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, del 18 de novembre d’enguany al 8 de gener de 2023.

Presentació festival SCAN. Foto: Tjerk van der Meulen

Full Contact, la trobada professional de fotografia a Tarragona 

Per altra banda, un any més, el Festival SCAN ha posat en marxa Full Contact, un espai relacional professional que tindrà lloc a El Teatret del Serrallo el dia 19 de novembre de 2022. Un grup d’artistes emergents, seleccionats pels comissaris Semíramis González i Frederic Montornés, a partir dels projectes rebuts a la convocatòria Full Contact 2022, són convidats per l’SCAN a compartir el seu treball fotogràfic amb els followers, o agents del món de l’art, amb l’objectiu d’obtenir feedback sobre la seva obra, ampliar la xarxa de contactes i, si s’escau, iniciar col·laboracions amb altres creadors o agents.

Diàlegs SCAN, SCAN Photobooks, BiblioSCAN i SCAN Actiu, les noves activitats que també formen part de la programació d’enguany

Tres converses dirigides per la comissària Alexandra Laudo configuren la primera edició dels Diàlegs SCAN, un espai del festival pensat específicament per aprofundir en el mitjà fotogràfic i la cultura audiovisual.

També, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) acollirà SCAN Photobooks, una exposició d’una vintena de llibres internacionals de producció independent que promouen una actitud crítica amb el relat mediàtic dominant sobre la guerra, a càrrec de la comissària Natasha Christia. L’exposició, s’acompanyarà de diverses visites guiades i inclou la classe magistral El fotollibre. Històries del conflicte contemporani.

A més, sota el nom de BiblioSCAN, la Biblioteca Pepita Ferrer i la Biblioteca Pública de Tarragona han preparat un llistat de llibres recomanats sobre fotografia que ajudaran a reflexionar sobre l’entorn de la temàtica del festival i que es podrà consultar a les seves respectives seus.

Per últim, i sota el paraigua d’SCAN ACTIU, el programa inclou la Ruta fotogràfica SCAN inspirada en la Guerra a Tarragona. A més a més, també s’han previst diversos tallers de fotografia com ara A primera línia, amb Carles Uriarte; Taller de cianotípies per a persones de l’associació ONADA o Guerra a la vista!, d’Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita, entre altres.

Altres exposicions i una projecció 

El programa d’aquesta edició també destaca per la mostra de diferents exposicions com ara Get Ready, de Marcel Pey; Far away from home, de Cristina Tasheva; Maquis, de Jesús Monterde o Grafitos, balazos y temple, de Julián Barón, entre altres.

Finalment, es durà a terme la projecció cinematogràfica i un col·loqui amb Brutal Moods, de Marta Bisbal.

L’SCAN Tarragona és un festival internacional de fotografia organitzat per l’Ajuntament de Tarragona amb la complicitat del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. SCAN compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i tota una àmplia xarxa d’institucions i entitats locals públiques i privades.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */