.

Una imatge del torneig afectat. Foto: Cedida

Una imatge del torneig afectat. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil ha detingut 34 persones, entre elles sis tennistes, en el desmantellament d’una organització criminal especialitzada en la corrupció de disset tornejos de tennis de les categories Futures i Challenger, per lucrar-se mitjançant apostes esportives per Internet. Segons han confirmat a Tarragona21 fonts de la Guàrdia Civil, un d’ells és l’ITF Future Autolica Mercedes Benz, celebrat el cap de setmana del 9 i 10 d’abril d’enguany al Club Tennis Monterols de Reus.

Als detinguts se’ls imputen delictes d’estafa, corrupció entre particulars i pertinença a organització criminal, i s’estima que han pogut aconseguir uns beneficis de mig milió d’euros procedents de les apostes amb partits manipulats.

A banda del de Reus, els altres esdeveniments manipulats s’han celebrat a Sevilla, Huelva, Madrid i Porto, i la Guàrdia Civil està pendent de rebre informació per part d’un dels principals portals d’apostes per determinar si la trama afecta més tornejos dels quals es tenen sospites.

Les detencions s’han produit a Madrid, Sevilla, A Coruña, Pontevedra, Còrdoba, Almeria, Huelva, Cadis, Barcelona, Cáceres, Badajoz i Ciudad Real. Entre els detinguts hi ha els dos caps de l’organització, que estaven establerts a Sevilla i A Coruña.

Els agents van començar la investigació en rebre una informació de la TIU (Tenis Integrity Unit), organisme internacional encarregat de vetllar per la integritat en el món del tennis, sobre un intent de corrupció en un esdeveniment esportiu.

Després de diverses mesures d’investigació i interrogatoris als tennistes participants en els tornejos sospitosos de ser manipulats, alguns van reconèixer haver estat corromputs i van identificar alguns dels responsables de l’organització encarregada de corrompre’ls i el modus operandi que es va utilitzar.

Funcionament de la trama

L’organització corrompia tennistes que disputaven partits nacionals i internacionals sobre els que es podien fer apostes esportives per Internet, i es pactaven determinats aspectes del joc per lucrar-se’n. Per arreglar els diferents partits utilitzaven la figura d’un intermediari, un tenista que era el que mantenia el contacte directe amb els tenistes que es volia corrompre per manipular els resultats i obtenir una quantitat proporcional a l’aposta.

Pocs dies abans dels tornejos, el tennista intermediari forçava trobades amb altres tennistes i els oferia quantitats concretes per manipular diferents aspectes dels partits, com per exemple perdre determinats jocs sota el seu servei. Quan l’intermediari no aconseguia corrompre els jugadors, els oferia el doble o el triple de la comissió. Si això no els convencia, ho intentava fer algun dels dos caps de la trama.

Un cop el tennista acceptava el tracte, l’intermediari ho comunicava als seus caps que, a través d’una aplicació de missatgeria instantània, creaven grups de difusió per comunicar-ho a persones de confiança i familiars, augmentant així els beneficis generats amb les apostes.