.

.

TOTS 21

Pla general de l’amfiteatre romà de Tarragona, ja tancat al públic provisionalment, amb les bastides instal·lades a la graderia remodelada. Foto: ACN

El conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha afirmat aquest dimarts que la graderia reconstruïda de l’amfiteatre romà de Tarragona, en la qual s’asseuen els visitants, seguirà tancada com a mínim un parell d’anys més. L’espai està clausurat des de fa poc més d’un any arran d’un informe que alertava de problemes estructurals i que va fer tancar tot el monument. Pinedo confia que abans de l’estiu es pugui reobrir l’accés a l’arena, un cop s’hagin executat dues fases de millora. A les graderies reconstruïdes als anys 70 però, s’hi està fent un procés de monitoratge que s’allargarà més temps. Entre altres qüestions, s’analitza l’impacte que tenen les vibracions generades pel pas de trens i vehicles a tocar de monument.

Unes setmanes després del primer tancament total del monument, el setembre de l’any passat, es va permetre contemplar-lo des de la rampa d’accés. Des d’aleshores els visitants no han pogut trepitjar l’arena ni les graderies i des del consistori s’ha treballat per fer les millores necessàries per garantir la seguretat i conservació. En una primera fase, completada aquest estiu, s’han arranjat les escales del Miracle i s’ha reforçat un mur. Ara falta assegurar part de les graderies originals excavades a la roca, ja que hi ha pedres de grans dimensions que amenacen de caure a l’arena; i reforçar la zona de la porta Triumphalis, que és la que permet accedir al centre de l’amfiteatre.

Aquestes dues fases que falten per completar, Pinedo confia que puguin estar enllestides abans del proper estiu. Tot i això, admet que els treballs estaran condicionat pels temps administratius. El proper tràmit que hauran de superar serà l’aprovació de les obres per part de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural, prevista pel novembre.

A banda, ha exposat que espera que les graderies de fusta que s’han col·locat al circ romà a la plaça dels Sedassos es puguin obrir al públic, finalment, abans d’acabar l’any. “Li falta xapa i pintura. Són unes dues setmanes d’obres i uns 40.000 euros”, ha detallat Pinedo.

Canvis a la comissió de Patrimoni municipal

Aquest dimarts també s’ha reunit la comissió de Patrimoni de Tarragona. Pinedo ha avançat que a mitjans de novembre hi haurà una nova reunió, en la qual el govern municipal presentarà un primer document per reformular l’organisme cap a una Taula de Gestió del Patrimoni. Es tracta d’un dels compromisos que l’executiu va adquirir amb la CUP per aprovar els pressupostos d’enguany. “És un canvi de paradigma, que implica que totes les decisions passin per la Taula de Gestió. Decidirà quins projectes s’impulsaran, o no, a Tarragona. La idea és que totes les entitats donin forma a la taula. Volem que pugui tirar endavant en els propers mesos”, ha detallat el conseller.

Hores abans, la CUP ha emès un comunicat valorant la comissió d’aquest dimarts. Segons els anticapitalistes Pinedo “no només ha posat en dubte” la viabilitat de la nova Taula de Gestió “sinó que ha evidenciat que ni tan sols va entendre el sentit d’aquesta eina”. Pels cupaires, cal una “coordinació real amb la resta d’administracions” per afrontar les millores en matèria patrimonial i han acusat el conseller d’actuar “amb total irresponsabilitat i desídia”.

Fonts del PSC, en canvi, han apuntat a l’ACN que no veuen clar “crear un altre organisme” amb els mateixos actors que a l’actual comissió -administracions i entitats culturals-, i han indicat que “és complicat” fer-ho, tenint en compte que caldrà posar d’acord la Generalitat i l’Estat, titulars dels monuments del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat.

Eloi Tost