TOTS 21

La Generalitat ha decidit fer portes tancades als centres d’ensenyament. Foto: Cedida

El Govern tancarà a partir de divendres totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya, segons han confirmat a l’ACN fonts de l’executiu català. Hi havia confusió inicial sobre si ho faria a partir de dilluns o de demà mateix, divendres. Finalment serà divendres quan entri en vigor la mesura.

Es tracta d’una mesura que s’estava estudiant en les últimes hores i que finalment s’ha decidit adoptar per frenar la transmissió del coronavirus. Catalunya segueix així l’exemple de la Comunitat de Madrid i d’Euskadi.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui en roda de premsa que ha donat “ordre de cessament de l’activitat dels centres educatius i universitaris a partir de demà mateix”. Així ho ha posat de manifest en una compareixença que s’ha dut a terme després de la reunió del Consell Assessor del pla PROCICAT per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, on s’ha posat de manifest que el Govern prendrà un conjunt de mesures per mitigar la propagació del coronavirus.

El cap de l’Executiu ha comparegut acompanyat dels consellers d’Interior i de Salut, Miquel Buch i Alba Vergés, i ha posat en relleu que aquesta tarda se celebrà un Consell Executiu extraordinari a les 19:00 hores al Palau de la Generalitat, on es prendran “decisions d’acompanyament i desplegament” d’aquestes mesures. “Som en una situació extraordinària que requereix la col·laboració de tothom i una dosi de comprensió també extraordinària. La societat catalana donarà exemple de la seva capacitat de superació. No en tenim cap mena de dubte”, ha deixat clar el president, que ha demanat “la màxima col·laboració a la ciutadania i a totes les institucions. Ara és l’hora de pensar pel bé de tota la gent, tota la societat”. En aquest sentit, el cap del Govern ha emplaçat tothom “a abaixar el ritme per poder contenir la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari” .

El Govern ha activat la fase d’emergència 1 del pla PROCICAT

El conseller Buch ha confirmat que «passem el Pla PROCICAT a fase d’Emergència 1 i posem en marxa mesures per garantir tots els serveis bàsics i dotar-los de recursos per evitar que arribin al col·lapse». El titular d’Interior ha concretat que els plans d’emergència són adaptables i que “en les properes hores podem prendre mesures diferents”.

Finalment, Buch ha afegit que «les mesures dictades no busquen crear malestar, com més riscos correm, més en risc posarem la població».

Mantenir els sistema sanitari preparat per evitar que es compliqui la situació actual

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que l’actuació es duu a terme de manera preventiva, per tal “de mantenir el nostre sistema sanitari preparat i evitar que se’ns compliqui la situació actual. Per això hem de reduir el ritme del país i evitar els riscos de contagi”, ha remarcat. En aquest sentit, la titular del departament ha deixat clar que es prendran “totes les mesures necessàries per protegir els nostres ciutadans i sobretot les persones vulnerables”.

El Ministeri de Sanitat ha xifrat en 260 els casos positius a Catalunya. Hi ha un brot a l’Anoia que ja ha obligat a tancar aquest divendres els centres educatius d’Igualada, Jorba, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.

Què fer amb els infants per prevenir el coronavirus?

Seguirà ampliació