.

Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, amb el ministre de Foment

Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han reclamat avui a Madrid que l’Estat compleixi els seus compromisos amb el Corredor Mediterrani.

Ho han fet durant la reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, que s’ha celebrat al Centre Cultural Blanquerna, seu de la Delegació del Govern a Madrid, i davant del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, convidat a l’acte. Els representants del Govern han demanat “un calendari clar, previsible, cert i avaluable”, en paraules de Rull, “i no promeses i bones intencions”, tal i com ha puntualitzat Baiget.

La reunió de la Taula del CMED a Madrid és la primera de les tres que es faran fora de Catalunya. Pròximament el plenari es reunirà també a Tolosa de Llenguadoc i a Brussel·les “per explicar que a Catalunya hem fet els deures i hem compactat una posició comuna a l’entorn del Corredor i a partir d’aquí el que necessitem és que l’Estat incorpori un factor clar com és la previsibilitat”, ha explicat Rull.

Per al titular de Territori i Sostenibilitat, els terminis que ha anant donant l’Estat “han quedat desacreditats” perquè no s’han complert: “Necessitem que allò que es diu s’acompleixi i, és més, plantegem una qüestió de fons que té a veure amb una determinada concepció de les infraestructures a l’Estat espanyol: el centralisme, que és radicalment ineficient. Ho és per a Catalunya, per a València, Múrcia, Andalusia i per al conjunt de l’Estat i per a Europa”. “Una concepció radial de les infraestructures és, a part d’injusta, sobretot radicalment ineficient”, ha recalcat.

El conseller Baiget ha assenyalat, al seu torn, que l’aposta pel Corredor Mediterrani “és l’aposta per a la millora de la competitivitat de l’economia catalana i el progrés social de Catalunya”. I ha afirmat que el corredor “té el suport unànime del món polític, econòmic i institucional català”.

Priorització d’obres

La Taula, formada per està formada per més de 120 representants del món polític, social, empresarial i acadèmic, va consensuar el febrer passat un document d’actuacions prioritàries que recull les principals actuacions que caldria culminar per impulsar aquesta infraestructura estratègica per al país. En primer lloc, i amb l’objectiu de tenir acabades entre el 2017 i el 2018, hi ha la doble via entre Vandellòs i Tarragona i la implantació de l’ample estàndard europeu entre Vila-seca i Castellbisbal. També s’ha fixat com a prioritat la represa de les obres de l’estació de la Sagrera en aquest període.

En una segona fase, el document detalla les obres que caldria finalitzar abans de 2020:

· Els accessos ferroviaris al Port de Barcelona i al de Tarragona
· La implantació d’ample estàndard al tram Castelló – nus de Vila-seca (a les dues vies)
· El tercer fil Reus – nus de Vila-seca
· Tercer fil Saragossa – Lleida / Reus – Sant Vicenç de Calders
· El tercer fil Vilamalla – Portbou
· La connexió entre la línia convencional i la d’alta velocitat al Penedès.
· Les connexions a les terminals intermodals de Vilamalla i la Llagosta i a les de viatgers de Reus Central, Baix Llobregat, aeroport de Girona i connexió a la T1 de l’aeroport del Prat.

/* JS para menú plegable móvil Divi */