.

Una de les sirenes que sonaran aquest dilluns. Foto: Cedida

Una de les sirenes que sonaran aquest dilluns. Foto: Cedida

Fiasco en la prova de sirenes per alertar de problemes amb la indústria química  Catalunya que s’ha celebrat aquest matí, també al Camp de Tarragona. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, “degut a les incidències detectades” en la prova de funcionament de la xarxa de sirenes que alerten en cas de risc químic realitzada aquest matí, que, presumiblement, “es poden deure a deficiències en el manteniment de les diferents sirenes”, ha obert un expedient informatiu per esbrinar l’origen de les deficiències i si poden ser atribuïbles a l’empresa adjudicatària de les tasques de manteniment.

Dies enrere ja es va produir una activació per error d’una sirena de risc químic durant 15 segons en el municipi de Tarragona.

Avui, durant la prova de sirenes que es realitza cada sis mesos per provar-ne el funcionament, hi ha hagut errors d’activació i/o desactivació en les següents sirenes:

Durant aquesta prova s’han produït incidències en 8 sirenes:

Sector Químic Llobregat –Vallès Occidental i Bages: S’han produït incidències en l’activació de l’alerta i fi alerta en les dues sirenes d’Olesa de Montserrat.
Sector químic Vallès Oriental-Vallès Occidental. No ha sonat la sirena de Granollers (ubicada al CEIP Lledoners).
Sector Químic Terres de l’Ebre: incidències en l’activació i no ha sonat la fi d’alerta de la sirena ubicada a Flix (Castell Vell)
Sector Químic de Barcelona: incidència en l’activació de la sirena de Morrot ubicada al Port de Barcelona.
Polígon Sud de Tarragona: incidència en l’activació i desactivació de la sirena de Vilaseca ubicada al CEIP Sant Bernat.

Sector químic Llobregat-Barcelonès: Fallada en l’activació d’alerta i fi d’alerta a la sirena de Sant Boi de Llobregat ubicada en edifici Olivera. També ha fallat l’activació de l’alerta a la sirena d’Hospitalet de Llobregat ubicada a l’Ajuntament.

La resta de sirenes de risc químic que s’han provat en un total de 36 municipis han funcionat correctament.

Aquest exercici es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en què es pot escoltar el so i també serveixen per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real, el més bàsic dels quals és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici tancant portes i finestres i desconnectant la ventilació exterior fins que passi el perill.