.

.

TOTS 21

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la presentació del pla d’ocupació per a joves, a l’Institut de Formació i Empresa Mas Carandell de Reus. Foto: Núria Torres

El Departament d’Empresa i Treball, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), destinarà 216 milions d’euros en polítiques d’ocupació per a joves, entre aquest any i el 2022. És una inversió que el conseller Roger Torrent ha qualificat de «rècord» i que s’emmarca en el pla d’ocupació presentat al juliol per combatre l’atur amb més de 900 milions d’euros. S’estima que el pla específic destinat al col·lectiu de joves beneficiarà més de 25.000 persones. La principal novetat és la subvenció a empreses que contractin persones menors de 30 anys durant un any, com a mínim. Aquesta mesura s’emporta bona part del gruix del pressupost del pla -uns 125 milions d’euros. Les empreses rebran una subvenció de 19.500 euros per cada jove contractat.

«Una inversió que té un enorme retorn perquè cada jove que rep una bona formació ocupacional, que s’insereix al món laboral i que aconsegueix un lloc de treball digne és un èxit que reforça el teixit empresarial i reverteix en la millora de la nostra societat», ha afirmat el conseller Roger Torrent, en el marc d’una visita aquest divendres a l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell de Reus.

El conseller ha destacat que aquest paquet de programes formatius i ocupacionals busquen combatre l’atur juvenil. Els joves són un dels col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral. «És un dels grans dèficits de l’estat espanyol», ha dit el conseller. L’atur de menors de 30 anys arriba al 24% a Catalunya, el doble respecte la taxa de població en general, i la de menors de 25 anys, gairebé la triplica.

El pressupost «històric» en el pla ocupacional per al jovent, procedent en gran part dels fons REACT-EU, permetrà beneficiar més de 25.000 joves, mitjançant els ajuts a empreses per a la contractació de menors de 30 anys en situació d’atur; així com programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un suport específic, i programes de formació professional per a l’ocupació.

19.500 per jove contractat i 5.500 beneficiaris

Com a principal novetat, el SOC destinarà 125 milions d’euros en ajuts a empreses, autònoms i cooperatives de treball associat per a la contractació durant un any de treballadors menors de 30 anys. La meitat del pressupost -62,5 milions d’euros- es destinarà a contractes en pràctiques per a joves amb formació, i l’altra meitat, a contractes per a joves que no poden subscriure un contracte de pràctiques.

L’ajut per cada persona contractada serà de 19.500 euros, i en total, el Departament preveu la contractació de més de 5.500 joves aturats. La convocatòria perquè les empreses sol·licitin els ajuts per contractar joves es publicarà en les properes setmanes. D’altra banda, les persones joves interessades a participar en el programa han d’inscriure’s com a demandants d’ocupació a la seva Oficina de Treball.

Núria Torres