.

Metges de l’Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19. Foto: ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que “el sistema ja es prepara per si arriba una possible segona onada de Covid-19”, que s’afegeixi a l’epidèmia de la grip.

En la Comissió de Salut del Parlament on ha comparegut aquest matí de forma telemàtica per informar sobre les actuacions dutes a terme per afrontar la Covid-19, Vergés ha informat que el Departament de Salut ja planifica el material de protecció per tenir un estoc de seguretat d’aproximadament dos mesos i també preveu compres extres per a la tardor. “Aquestes setmanes ja treballem per tenir la sanitat preparada per a una segona onada”. “Anticipem compres. Si no ho haguéssim de gastar seria fantàstic però sabent com ha anat tot i com pot estar el mercat els mesos d’octubre i novembre, treballem amb aquesta previsió”.

La titular de Salut també ha explicat que el Departament de Salut continua treballant en l’organització d’infraestructures i en el mateniment d’alguns espais per si arriba una segona onada de Covid-19. En aquest sentit, ha dit que els pavellons i hotels que s’havien habilitat durant la pandèmia van tancant però que “un parell d’espais es mantindran oberts, sense activitat però preparats, per si hi ha una segona onada”.

També ha avançat que estan treballant en la planificació dels descansos dels professionals. “En aquesta primera onada han treballat molt i molt tensionats“ i ha recordat que durant la pandèmia s’han contractat 3.527 professionals sanitaris, més altres professionals que els propis centres han anat contractant. També ha informat que durant aquesta crisi el Departament ha destinat més de 42 milions d’euros en unitats de protecció individual pels professionals (mascaretes, guants i bates, entre molts d’altres) i ha indicat que dels 42M€ només una quarta part, 11 milions, han vingut per part del Ministeri. “El que ha vingut del Ministeri és molt, molt poc. Si no ens haguéssim espavilat nosaltres, els nostres centres i professionals haurien patit molt més del que han pogut patir”, ha reblat Vergés que també ha posat el focus a curt termini i ha assenyalat que durant el període estival s’ha planificat la resposta a la demanda, establint mesures organitzatives com l’adequació de franges horàries d’atenció i la necessitat de concentrar recursos novament per a oferir la millor resposta territorial a la demanda estacional.

“El desconfinament s’ha convertit en una mena de concurs”

Durant la seva compareixença, la consellera també ha parlat de les fases del desconfinament establertes pel Ministeri de Sanitat i ha afirmat que s’han convertit en “una mena de concurs” per veure qui passa a la fase següent, cosa que ha qualificat de “’maldecap” i “d’embolic mental per a la població” a l’hora de saber què vol dir estar en una o altra fase i ha afirmat que genera “un desgast intens”.

“Això no ho hem decidit nosaltres, és una feina extra de tots els equips, una feina tècnica brutal de cada setmana anar planificant per regions sanitàries tot aquest aspecte i creiem que ha arribat un moment que les fases estan desfasant mentalment tothom”, ha afirmat Vergés que aposta per “missatges molt clars i senzills, independentment de la fase”, especialment a la gent jove que pot tenir menys percepció de risc. I aquests missatges passen per protegir la població més vulnerable, especialment les persones grans; trencar les cadenes de transmissió del virus reduint el nombre de contactes i, finalment, mantenir les mesures higièniques i la distància física o solidària.

“El nostre objectiu no és controlar la societat, és controlar l’epidèmia”. “La població ha de saber que pot fer coses, però que cal intentar no fer-ho tot de cop i mantenint les mesures de seguretat”, ha reblat la consellera.

144 ingressats a les unitats de cures intensives

La titular de Salut també ha dit que “el sistema es va destensionant però que trigarà molt a tornar al seu nivell operatiu màxim” i que durant moltes setmanes més caldrà compaginar l’atenció de pacients amb Covid-19 amb la d’altres patologies. També ha detallat que a dia d’avui hi ha 144 persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI), moltes de les quals des de fa quaranta o cinquanta dies. En aquest sentit, ha explica que “estem al nivell de l’inici de la pandèmia” i ha assenyalat que en el pitjor moment de la crisi es va arribar a atendre 1.529 malalts a la unitats de crítics.

Redacció