TOTS 21

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Perís, en la reunió mantinguda amb els representants sindicals. Foto: Eloi Tost

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha afirmat aquest divendres que les sancions en matèria de seguretat laboral i condicions de treball «no són excepcionals» a les empreses químiques de Tarragona.

El Homrani ha recordat que Inspecció de Treball ha obert dos nous expedients a IQOXE arran de l’accident de la Canonja, que s’uneixen a les quatre sancions que Treball ja havia imposat a la companyia en matèria de salut, seguretat laboral i condicions de treball entre 2015 i 2017, i als dos que ja hi havia en marxa abans del sinistre sobre relacions laborals. El conseller s’ha reunit a Tarragona amb CCOO i UGT, que han denunciat que la Generalitat «no ha fet res» des que es va comprometre a revisar els protocols de seguretat a l’octubre.

El Homrani ha assegurat que Treball anirà «fins al fons» per determinar «les causes en matèria de seguretat i salut laboral» del sinistre. «Buscarem totes les responsabilitats al respecte. Esperem la màxima col·laboració de tothom per determinar les causes i les responsabilitats», ha indicat el conseller, que ha qualificat de «molt greu» l’accident. De tota manera ha advertit que serà una investigació «llarga i complexa», especialment per les condicions en les quals ha quedat l’entorn arran de l’explosió.

Per dur-la a terme, més enllà del cos d’inspecció de Tarragona, el departament ha activat «especialistes en explosions i atmosferes» per tal que la investigació sigui més especialitzada. El conseller ha apuntat que l’estudi pot derivar en «infraccions administratives, recàrrecs a les persones afectades i responsabilitats en l’àmbit penal», ja que s’han perdut vides humanes. En cas que l’expedient consideri que hi ha hagut responsabilitats penals, automàticament el departament formarà part de l’acusació com a ens que ha redactat l’informe.

Sobre la reunió amb els sindicats, El Homrani ha apuntat que es convocarà a una reunió a patronal i sindicats del polígon químic de Tarragona «per repassar totes les mesures que hi ha en matèria de seguretat i salut laboral». «És important tenir una trobada tranquil·la per poder revisar com està el polígon en matèria de seguretat i salut laboral», ha concretat.