.

.

TOTS 21

Foto de famíia dels participants a les Jornades de la Galera d’enguany. Foto: Tarragona21

La galera torna a estar damunt la taula dels restaurants de Cambrils a partir d’aquest cap de setmana i fins al dia 25 de febrer. Arriben las 14enes Jornades de la Galera, la popular menja marinera de la capital gastronòmica de la Costa Daurada, i ho faran a més a més i com a novetat de la mà dels comerciants associats de la vila, un ampli grup dels quals obrirà portes adecuant-se als horaris que demanen els visitants que fan cap als restaurants.

Un total de 34 restaurants s’han sumat a una cita que ja compta amb el suport de la Cooperativa Agrícola i de la Confraria de Pescadors, de l’Ecola d’Hostaleria i Turisme, de les dues associacions comercials i de la URV, entre d’altres. Suports que es verifiquen en un curs d’inicició a la cata d’olis (24 de febrer, a la Cooperativa), una fregida de galeres i calçots de Cambrils (4 de febrer), una visita a les instal·lacions de la Confraria per conèixer la pesca de la galera (16 i 23 de febrer) o la ja famosa galerada popular al Port (18 de febrer). L’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils aportarà un concurs per a joves cuiners, a celebrar els dies  7 i 23 de febrer, amb un màxim de vuit participants, destacaven Sergi Pedret i Xavier Franquet, del centre formatiu, en la presentació.

El marc ideològic de les Jornades de la Galera -que van iniciar el que seria posteriorment el calendari gastronòmic anual de Cambrils- ja el té molt fixat l’Ajuntament. La regidora de Promoció Econòmica, Ana López, es desgranava subratllant que l’aposta municipal i de les entitats i empreses busca “reforçar el posicionament i la imatge de Cambrils com a ciutat gastronòmica capital de la Costa Daurada” a partir de fomentar els dos grans sectors de la vila, l’agrícola i el pesquer. “Es tracta d’oferir productes de proximitat i de temporada”. La galera se servirà, doncs, el mes que més bon gust pot oferir al paladar.

“Incrementar el nombre de visites els caps de setmana d’hivern” és el gran objectiu dels promotors de les jornades, “per millorar la competitivitat dels sectors, que impacten a l’hora de dinamitzar els altres sectors econòmics de Cambrils”.

Justament, una enquesta municipal rebelava una petició reiterada dels visitants de les jornades: la manca d’adecuació dels horaris dels restaurants amb els del comerç. Per pal·liar-ho, les dues entitats comercials s’han sumat a les Jornades i promouran que els seus associats variïn l’horari de manera que “després de dinar, els visitants trobin botigues obertes”, explicaven Enrique Arce, de la Unió de Botiguers, i Elisa Rovira, de Xarxa del Port. Així, alguns comerços no tancaran als migdies i altres avançaran a les quatre l’apertura per la tarda. L’experiment es farà els dos caps de setmana de les Jornades, no tots els dies, i pot servir per implantar-lo en el futur, sempre en mode voluntari.

També els comerços visualitzaran les Jornades amb un portapreus, el cartró clàssic dels mercats que indica el nom i el preu d’un producte. En aquest cas, anunciant les Jornades. També es jugarà amb el públic a amagar un nino de la galera, que anirà apareixent i despareixent dels aparadors.

Les jornades han editat un vídeo promocional, com van fer l’any passat, i disposaran d’un hashtag propi.

L’oli extre verge Mestral és un dels altrs atractius de les Jornades, on la Cooperativa hi té molt a dir posant les seves instal·lacions per les festes gastronòmiques i tastos d’oli, destacava el seu president, Jaume Baiget.

Pep Pellicer, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, ratiticava “la gran satisfacció” que aquestes jornades donen al sector i també l’entesa público-privada per tirar-les endavat. Els preus dels plats als restaurants oscil·laran entre els 20 i escaig euros i els 40.

Accediu al programa complert de les Jornades de la Galera en aquest enllaç.

J. Garcia