.

La fruita seca és un component de la dieta mediterrània. Foto: Nutricioiesportessalut

És ben conegut el paper protector de la dieta mediterrània enfront les malalties cardiovasculars. La fruita seca és un dels seus components principals, per la qual cosa, en els últims anys, l’interès per estudiar l’efecte d’aquest grup d’aliments en la salut ha anat en augment. Fins ara els estudis publicats han demostrat que la freqüència del seu consum s’associa amb un menor risc de patir malaltia cardiovascular.

No obstant això, els treballs publicats amb anterioritat presenten algunes limitacions metodològiques com la inclusió d’estudis que combinaven fruita seca i llavors com la soia o llegums -els quals difereixen en composició nutricional- i, per tant, el seu efecte en la salut pot variar, així com la inclusió d’estudis que combinen diferents malalties i causes de mortalitat cardiovascular.

Per aquest motiu, la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV va realitzar una revisió sistemàtica i un meta-anàlisis, – una anàlisis estadística complexa que intenta resumir els resultats de diferents estudis i que aporta el major grau d’evidència científica- amb la finalitat d’actualitzar i resumir l’evidència científica disponible sobre la relació entre el consum de fruita seca i la incidència o mortalitat per malaltia cardiovascular i les seves diferents causes.

Després d’avaluar 2.992 estudis potencials per a la seva inclusió en el treball, se’n van seleccionar 19, entre els quals es troben estudis realitzats a Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. Els investigadors de la URV no només van analitzar el consum total de fruita seca, sinó també l’associació entre els diferents tipus de fruita seca (ametlles, nous, avellanes, cacauets, etc.) i diversos tipus de malalties cardiovasculars com la malaltia cardíaca coronària, l’accident cerebrovascular, la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular.