.

Els equips construeixen un camió i pensen en diferents formes de transportar càrregues. Foto: Cedida

Més de 330 joves de 6 a 16 anys participaran als dos tornejos que tindran lloc aquest dissabte a la Fira de Reus. L’ETSE de la URV organitza el programa que que impulsa l’aprenentatge d’habilitats i competències STEAM perquè els joves les apliquin a la millora de les condicions de vida de les persones

La Universitat Rovira i Virgili, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), organitza l’11a edició de la FIRST LEGO League a la demarcació. Enguany els tornejos Challenge (de 10 a 16 anys) i Explore (de 6 a 9 anys) tindran lloc el dissabte 14 de maig en format presencial a les instal·lacions de Fira Reus. Hi participaran 335 joves organitzats en 51 equips procedents de 15 centres educatius de la demarcació: 196 competiran a la categoria Challenge i 139 ho faran a la modalitat Explore.

Es tracta d’un esdeveniment en què la ciència, la tecnologia i la diversió són protagonistes, alhora que promou els valors del treball en equip i la capacitat emprenedora entre nenes i nens i joves. Els participants hauran de pensar i resoldre problemes reals a través de la investigació científica i, a banda, superar proves amb l’ús d’un robot construït i programat per ells mateixos.

Amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment territorial, la seu s’alterna cada any entre Tarragona i Reus. El torneig compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, dels ajuntaments de Tarragona i de Reus, de la Fundació Privada Reddis i de l’empresa Applus IDIADA. L’Asociación Ingeniera Soy és l’entitat encarregada d’impulsar FIRST LEGO League a Espanya des d’aquest any. A l’Estat espanyol aquesta és la 16a edició i se celebren 27 tornejos classificatoris amb la participació de més de 2.000 voluntaris.

El repte CARGO CONNECT

FIRST LEGO League desafia cada any els joves a resoldre problemes del món real com ara el reciclatge, la gestió de l’aigua o les energies renovables mitjançant les oportunitats que ofereix la ciència i la tecnologia. Aquesta edició 2021/22, el Desafiament CARGO CONNECT convida els equips a aprendre com es transporta, classifica i lliura la càrrega a les seves destinacions, des de les grans distàncies fins a l’últim quilòmetre. I els desafia a trobar solucions perquè els sistemes de transport siguin més ràpids, eficaços i sostenibles.

Un any més, els nens i nenes d’entre 6 i 9 any tenen el seu espai destacat en el programa: FIRST LEGO League Explore. Els equips construeixen un camió i pensen en diferents formes de transportar càrregues, exploren com es transporten els paquets a diferents llocs per tot el món, construeixen un robot amb LEGO SPIKE ESSENTIAL, creen una maqueta i mostren com es classifiquen i transporten els paquets a diferents destinacions. El dia del torneig compartiran amb els altres les seves idees, la maqueta i el que l’equip ha après, davant d’un equip de científics.

Els grans de la League Challenge es converteixen en científiques i enginyeres i pensen com a tals per explorar com es pot millorar el transport de productes. Els equips porten a terme un projecte d’innovació en què identifiquen un problema relacionat amb la millora del transport de productes, investiguen el problema i les propostes de solució, dissenyen i creen una tecnologia, equipament o mètode que pugui millorar l’enviament de càrregues, comparteixen les idees i milloren la solució i fan una presentació creativa. A més, dissenyen, construeixen i programen un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO SPIKE PRIME per resoldre sobre un tauler oficial el major nombre de missions proposades.